Sve veći interes za učenje kineskog jezika

Svjetsko natjecanje “Kineski most” najveće je natjecanje u poznavanju kineskog jezika, kulture, kineske umjetnosti i povijesti na svijetu. Ove godine je bilo 20. jubilarno natjecanje, a u Bosni i Hercegovini se od 2013. godine održava preliminarni dio natjecanja u organizaciji Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Istočnom Sarajevu. Filozofski fakultet UIS-a svake godine sudjeluje u ovom projektu, tijekom kojeg vrijedni studenti, ljubitelji kineskog jezika i kulture, imaju priliku pokazati svoje znanje i brojne talente.

Natjecatelji svake godine predstavljaju bogat i raznolik program koji uključuje razne sfere kineske umjetnosti i kulture – kinesku kaligrafiju, glazbu, recitacije, sve do kineskih borilačkih vještina. Sveučilište u Istočnom Sarajevu reklo je China Media Group da je ovo natjecanje velika radost za njih kao organizatore, ali njegova simbolika i utjecaj jednako su važni. Prema njihovim riječima, držanjem i promicanjem ovog natjecanja ova visokoškolska ustanova predstavlja riznicu kineskog kulturnog bogatstva.

Jelena Vujičić sa spomenutog sveučilišta kaže da je važno naglasiti da pobjednik ovog natjecanja odlazi u Kinu kako bi u finalu predstavljao Bosnu i Hercegovinu na svjetskoj pozornici ovog međunarodnog natjecanja i na taj način približio bogatu kulturu BiH Kineski.

Ove godine pobjednica je Andrea Delić, koja će predstavljati Bosnu i Hercegovinu. Andrea je oduvijek voljela jezike, a kad je čula da ima studij na kineskom i engleskom jeziku na Filozofskom fakultetu u Palama – nije nimalo oklijevala. Željela je naučiti jezik koji je zanimljiv i drugačiji, a budući da je već počela osjećati kinesku moć u svjetskim ekonomskim sferama, činilo se da je to pravi izbor. I, nikada se nije pokajala. Dobila je priliku otputovati u Kinu, tačnije u grad Xi’an, na stipendijski boravak, gdje je samo dodatno ojačala svoje znanje i uspjela naučiti još više o Kini i kineskom načinu života. Danas je jedna od najperspektivnijih studentica, a sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu ističu da su sigurni da će biti predstavnik zemlje iz koje dolazi.

Jelena Vujičić u Šangaju u Kini

Jelena Vujičić prva je majstorica kineskog jezika u BiH

Jelena Vujičić ušla je u povijest Sveučilišta u Istočnom Sarajevu i Filozofskog fakulteta na Palama postavši prva studentica u BiH koja je obranila magistarski rad na Odsjeku za kineski i engleski jezik i književnost, čime je stekla zvanje magistra kineskog jezika iz lingvistike .

“Danas, kad pomislim na obranu svog gospodara, koja je bila tako specifična, obuzme me radost. Bio je to velik pothvat, a najveći izazov bio je nedostatak literature na kineskom. No, imao sam sreću da sam bio okružen dobrim i dragim profesorima, koji su me uvijek štitili na mom akademskom putu i bili mi od velike pomoći – tako je moj mentor prof. Dr. Cui Xiuzhong većinu relevantne literature pružila je preko svojih prijatelja i kolega iz Kine. Biti prvi je samo slučajnost sudbine i ne pridajem joj veliku važnost. Bilo mi je drago čuti da je nekoliko drugih studenata obranilo magisterij nakon mene i da studenti rado upisuju magisterij u želji za usavršavanjem. Danas sam na doktorskom studiju i vrijedno radim na disertaciji, također na polju kineske lingvistike.

Sve je veći interes za učenjem kineskog

Znanje kineskog jezika otvara mnoga vrata

Znanje kineskog jezika danas može pružiti sigurnost mladim ljudima u raznim zemljama, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Gotovo svakog mjeseca kineske i strane tvrtke dolaze na Odjel za sinologiju u potrazi za diplomcima koji govore kineski jezik.

Kina je gospodarski div koji osvaja svijet, a pozitivan kineski utjecaj osjeća se i u balkanskoj regiji. Mladi ljudi koji znaju kineski mogu biti prava veza između Kineza i naroda BiH.

“Sa znanjem kineskog jezika, danas imate vrlo velike šanse za zaposlenje, ne samo u Bosni i Hercegovini i regiji, već svugdje u svijetu. Kineski jezik je težak, ali nije nepremostiv – puno je elemenata koje je lako naučiti. A ono što je teško, poput recimo kineskih znakova, može se svladati bez ikakvih problema s praksom i trudom. Nema dobrog studenta na Odsjeku za kineski jezik koji je diplomirao bez odlaska u Kinu kroz naše programe stipendiranja, na što smo također izuzetno ponosni. Ogromna platforma za međunarodnu suradnju koju razvijamo i održavamo jedno je od naših najvećih postignuća ”, kaže profesor Vujičić.

Studijski program Kineski i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Istočnom Sarajevu, iz godine u godinu, najpopularnije je područje. U prvom upisnom roku upisuju punu kvotu, što samo po sebi govori o zanimanju za kineski jezik. Svijet je počeo uviđati moć Kine, što se odražavalo na zanimanju za jezik. Profesori i studenti kažu da žele razumjeti kineski, drevni narod, da žele upoznati kinesku filozofiju, kulturu i umjetnost i produbiti suradnju s Kinom. (Sanel Kajan)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.