Thinktank: Hitna situacija epidemije bolesti COVID-19 potiče svijet na preispitivanje prioriteta

Bolest COVID-19 je trenutak Černobila u dvadeset i prvom stoljeću – katastrofa toliko značajna da nas mora prisiliti na buđenje i preispitivanje prioriteta, stoji u članku koji je nedavno objavio paneuropski thinktank.

Retorika i nerad nekih zemalja su “povećali nejednakosti i potkopali učinkovitost odgovora na pandemiju”, komentirao je u članku David McNair, izvršni direktor za globalnu politiku u kampanji ONE, pokretu milijuna ljudi koji se bore za zaustavljanje krajnjeg siromaštva, objavljenom na internetskoj stranici Europskog vijeća za vanjske odnose.

McNair je objasnio kako je tijekom 2020. godine djelovanje Grupe od 7, kojom predsjedaju SAD, bilo u velikoj mjeri manjkavo, administracija Donalda Trumpa je aktivno blokirala međunarodnu gospodarsku potporu u obliku posebnih prava povlačenja iz Međunarodnog monetarnog fonda, a Britanija je ukinula svoj vrlo ugledni Odjel za međunarodni razvoj i drastično smanjila pomoć.

Direktor je spomenuo napore Kine u globalnoj borbi protiv pandemije. “Kina je izvezla više cjepiva nego sve ostale zemlje zajedno; kinesko Ministarstvo vanjskih poslova je nedavno objavilo kako je ta zemlja pružila besplatna cjepiva za 69 zemalja i izvezla ih u još 28.”

Pozvao je Sjedinjene Američke Države, Europsku uniju i Britaniju da se “smjesta obvežu na dijeljenje viška doza i u potpunosti financiraju SZO-ov Alat ubrzanja pristupa cjepivima za COVID-19 i COVAX” te je pozvao na “veliki gospodarski poticajni paket” u cijelom svijetu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.