Kina oko 2030. planira pokrenuti misiju za donošenje uzorka s Marsa

Kina oko 2030 planira pokrenuti misiju za donošenje uzorka s Marsa, rekao je u subotu na tiskovnoj konferenciji Xu Hongliang, glasnogovornik Kineske nacionalne svemirske uprave. Xu je također prvu kinesku misiju na Marsu, Tianwen-1, proglasio “potpunim uspjehom”.

“Ovom “tri u jednom” misijom orbitiranja, slijetanja i kretanja planetom u jednom potezu smo se zabilježili u povijesti svemirskog razvoja. To znači kako je Kina postala zemlja prvog reda što se tiče međuplanetarnih istraživanja, ” rekao je.

Kina također oko 2025. planira lansirati sondu za prikupljanje uzoraka s asteroida bliskog Zemlji i istraživanje komete u jednoj misiji te nakon 2030. pokrenuti istraživanje udaljenog Jovianovog sustava, rekao je Xu.

Osim toga, Kina u sljedećih pet godina planira lansirati lunarne sonde Chang’e-6 i Chang’e-7 kako bi istražila okoliš i resurse i prikupila uzorke iz mjesečeve polarne regije, rekao je Xu.

Kina će do kraja 2022. dovršiti izgradnju svoje svemirske postaje u kojoj će astronauti moći boraviti dulje vrijeme kako bi izvodili znanstvene eksperimente.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.