Širom Kine obilježen Blagdan zmajevih čamaca

Širom Kine se održavaju razne aktivnosti radi proslave Blagdana zmajevih čamaca ili Duanwua – prigode u spomen smrti kineskog pjesnika i političara Qu Yuana (340. – 278. pr. Kr.).

Utrke zmajevih je čamaca jedna od najpopularnijih tradicija tijekom festivala, koja datira od prije 2000 godina. Utrke su se održale u gradovima, uključujući Jiaxing, Yueyang i Tianjin, a članovi posada su veslali u čamcima sa zmajevim glavama i repovima.

Danas su utrke postale godišnja sportska gala zabave i uzbuđenja, a privlače natjecatelje iz zemlje i inozemstva.

Ljudi ovaj tradicionalni blagdan također obilježavaju pripremajući tradicionalnu blagdansku hranu – ljepljive knedle od riže, poznate kao zongzi. Jelo je napravljeno od ljepljive riže punjene raznim nadjevima i zamotano u lišće bambusa ili trske.

Izrada vrećica s parfemima još je jedan popularan običaj. Kineski biljni lijekovi su obično zamotani u tkaninu i ponekad vezeni izvrsnim uzorcima. Zatim se na vrećicu pričvršćuju šareni konci kao ukrasne rese. Djeca ih tradicionalno nose kako bi otjerala zle duhove i kukce.

Blagdan zmajevih čamaca se obilježava petog dana petog mjeseca po kineskom lunarnom kalendaru. To ove godine pada 14. lipnja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.