Dužnosnici EU potpisali digitalni COVID certifikat

Digitalni certifikat COVID Europske unije (EU) potpisan je u ponedjeljak u Bruxellesu u Belgiji, nakon što su tri institucije EU zajedno surađivale na tome da zdravstveno stanje prođe na vrijeme za ljetne praznike.

Dokument su potpisali predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i portugalski premijer Antonio Costa, predstavnik Vijeća EU.

“Sada možemo putovati na siguran način. Sigurno za sebe, za one koji nas ugoste i za naše obitelji, susjede i kolege kada se vratimo”, rekao je Costa.

Digitalni COVID certifikati omogućit će građanima EU da sigurno putuju ljeti unutar granica Unije, bez dodatnih ograničenja. Ograničenja putovanja mogu se primijeniti, ako se to smatra potrebnim, na primjer u slučaju zabrinjavajuće varijante, ali moraju biti proporcionalna.

Međutim, potvrda neće biti preduvjet za putovanje unutar schengenskog područja i neće se smatrati putnom ispravom. Zdravstvena propusnica bit će dokaz da je prijevoznik ili cijepljen, prošao negativan test na COVID-19 ili se oporavio od bolesti. Bit će digitalna ili se može ispisati na papir.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.