Kina je odbacila NATO-ovu tvrdnju kao nastavak hladnoratovskog mentaliteta i blokovske politike

Kineska misija pri Europskoj uniji (EU) odbacila je u ponedjeljak NATO-ovu tvrdnju da Kina predstavlja “sistemske izazove”, rekavši da je to kleveta kineskog mirnog razvoja i “nastavak hladnoratovskog mentaliteta i blokovske politike”.

U izjavi je glasnogovornik kineske misije rekao da je Kina predana obrambenoj politici “koja je obrambene prirode”, a njezina provedba obrambene i vojne modernizacije “opravdana, razumna, otvorena i transparentna”.

Kineski obrambeni proračun za 2021., rekao je glasnogovornik, iznosi oko 209 milijardi dolara, ili samo 1,3% BDP-a, što je manje od minimalnog kriterija NATO-a od 2%.

Kina se uvijek pridržavala načela nekorištenja nuklearnog oružja u bilo kojem trenutku i pod bilo kojim okolnostima, te se bezuvjetno obvezuje da neće koristiti ili prijetiti nuklearnim oružjem protiv država koje nisu nuklearne ili zone bez nuklearnog oružja. .

Kina će uvijek težiti mirnom razvoju, ali se nikada neće odreći prava održavanja mira i obrane suvereniteta, sigurnosti i razvojnih interesa. “Kina nikome neće predstavljati ‘sistemske izazove’, ali nećemo sjediti skrštenih ruku ako nam se približe ‘sistemski izazovi'”, rekao je glasnogovornik.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.