Kina osuđuje kritike G7 oko pitanja koja se tiču unutarnjih poslova

Glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Velikoj Britaniji je u ponedjeljak izrazio snažno protivljenje zajedničkom priopćenju čelnika Grupe sedmorice (G7) u kojem je ta skupina nacija kritizirala Peking zbog pitanja koja se tiču kineske Posebne upravne regije Hong Kong, Autonomne regije Ujgura Xinjiang i Tajvana.

U izjavi je glasnogovornik rekao kako se kritika temelji na iskrivljenim činjenicama te još jednom pozvao skupinu da se prestane uplitati u kineske unutarnje poslove.

“Pozivamo SAD i ostale članice G7 da poštuju činjenice, priznaju situaciju, prestanu klevetati Kinu, uplitati se u kineske unutarnje poslove i štetiti kineskim interesima te učine više djela pogodnih za promicanje međunarodne suradnje, umjesto da umjetno stvaraju sukobe i trvenja”, rekao je glasnogovornik.

Skupina G7 je u nedjelju u britanskom ljetovalištu Carbis Bay u Cornwallu završila prvi osobni samit u gotovo dvije godine.

Osim kritika navedene tri regije, čelnici G7 su kritizirali Kinu i zbog drugih pitanja, uključujući trgovinsku politiku.

Kao odgovor je glasnogovornik snažno odbacio optužbu da Kina provodi “netržišne” politike. Ukupna kineska carinska razina je od studenoga 2018. smanjena za 7,5%, a zemlja je posvećena otvaranju i izgradnji tržišnog okruženja u kojem će se domaća i strana poduzeća jednako tretirati i natjecati prema jednakim uvjetima, rekao je glasnogovornik.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.