Užasan prizor dječjeg rada u SAD-u! “Svjetionik ljudskih prava” trebao bi se pažljivo ispitati

12. lipnja obilježen je Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada, a prema najnovijem zajedničkom izvješću Međunarodne organizacije rada i UNICEF-a, 2021. godine obilježio je prvi rast djece-radnika na svijetu nakon 20 godina. Istodobno, na 109. međunarodnoj konferenciji rada, koja je održana putem video veze u Ženevi, sudionici konferencije naveliko su kritizirali prisilni rad i zapošljavanje djece radnika u Sjedinjenim Državama. Analitičari vjeruju da je američko djelovanje pogoršalo problem dječjeg rada i da bi zemlja trebala snositi neizbježnu odgovornost.

Prema statistikama Međunarodne organizacije rada, među 8 prioritetnih konvencija te organizacije, Sjedinjene Države ratificirale su samo 2, što je svrstava u jednu od zemalja koje su ratificirale najmanji broj konvencija te organizacije. Istodobno, Sjedinjene Države su jedina država na svijetu koja nije ratificirala UN-ovu konvenciju o pravima djeteta. Očito je da su svi, bez obzira na prava radnika ili zaštitu djece, postali žrtve pravila “iznimka Amerike”.

Nedavno su pozornost svijeta privukli američki fotograf Lewis W. Hine i njegove fotografije dječjih radnika u SAD-u prije 100 godina. Od opasne mine do farme duhana, američka djeca-radnici živjela su užasno, a najmlađi od njih imao je samo 3 godine. Prema statistikama povezanih službi, u Sjedinjenim Državama još uvijek postoji 500 000 djece-radnika koji se bave poljoprivrednim radovima, a vrlo je čest prizor da su i radnici-djeca zaposleni u duhanskoj industriji. Prema The Washington Postu, od 2003. do 2016. godine 452 djece umrlo je na radu u Sjedinjenim Državama, a 237 ih je umrlo kao rezultat poljoprivrednih incidenata.

Međunarodna organizacija rada dugi niz godina izrazila je zabrinutost zbog problema dječjeg rada u Sjedinjenim Državama, pozivajući američku administraciju da se pozabavi problemom prisilnog rada, ali američka je strana ignorirala upozorenje i, naprotiv, oklevetala Kinu najavljujući “prisilni rad” u Xinjiangu u Kini, skrećući tako pažnju svijeta i shvaćajući urotu radi klevete i napada na Kinu.

2014. godine, na 103. međunarodnoj konferenciji rada, Vijeće za primjenu međunarodnih radnih standarda razmotrilo je slučaj Sjedinjenih Država koji krši Konvenciju o zabrani i neposrednoj akciji uklanjanja najgorih oblika dječjeg rada), kao važan slučaj po zemljama. I na 109. međunarodnoj konferenciji rada, predstavnik kineske strane ozbiljno je istaknuo da neka velika zemlja, zanemarujući teške probleme prisilnog rada i dječjeg rada u svojoj zemlji, zlonamjerno izmišlja laži i neopravdano kleveće druge zemlje, što je u suprotnosti s unilateralizmom koju je pokrenula međunarodna zajednica.

Izbjeljivanje drugih zemalja ne rješava problem unutar Sjedinjenih Država. Međutim, neki američki političari moraju razmišljati o tome kako vratiti “dug ljudskih prava”, kako primijeniti međunarodne radne konvencije, riješiti problem prisilnog rada i zaštititi zakonska prava svojih građana. “Svjetionik ljudskih prava” koji često ispituje druge, trebao bi dobro ispitati sebe.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.