Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova: Kina se čvrsto protivi optužbama u priopćenju G7

Kina je snažno nezadovoljna i čvrsto se protivi optužbama protiv nje u zajedničkom priopćenju Grupe sedmorice (G7), rekao je u utorak glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova, potvrđujući nepokolebljivu odlučnost Kine u zaštiti suvereniteta, sigurnosti i razvojnih interesa.

Glasnogovornik Zhao Lijian je navedeno rekao tijekom dnevne tiskovne konferencije, komentirajući priopćenje G7 koje kritizira Kinu zbog Xinjianga, Hong Konga, Tajvana i drugih pitanja.

Kina je primijetila da zajedničko priopćenje spominje pitanja vezana uz Kinu te namjerno kleveće Kina i upliće se u kineske unutarnje poslove u pitanjima koja se tiču Hong Konga, Xinjianga i Tajvana, rekao je Zhao.

“Poslovi Xinjianga, Hong Konga i Tajvana su isključivo kineski unutarnji poslovi, koje ne trpe uplitanje vanjskih snaga. Kina je nepokolebljiva u odluci da zaštiti suverenitet, sigurnost i razvojne interese”, dodao je glasnogovornik.

U trenutnim okolnostima je za međunarodnu zajednicu važnije nego ikad da poveća solidarnost i suradnju i prakticira istinski multilateralizam, umjesto da provodi “grupnu politiku” koja se temelji na “malim klikama” te potiskuje različite razvojne modele zbog ideoloških podjela, miješa ispravno i pogrešno i prebacuje odgovornost, rekao je Zhao.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.