Kina odbacuje teoriju da je virus COVID-19 “procurio iz laboratorija” i poziva SAD da preispitaju

Kina je u ponedjeljak ponovila da je pitanje potrage za podrijetlom bolesti COVID-19 znanstveno pitanje i opovrgla američke navode o “curenju laboratorija”, nazivajući ih “čistom ucjenom i prijetnjama”.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan upozorio je u nedjelju da će Kina “riskirati međunarodnu izolaciju” ako ne provede “stvarnu istragu na svom teritoriju podrijetla virusa koji je izazvao pandemiju COVID-19”.

Nazvavši Sullivanove komentare “čistom ucjenom i prijetnjom”, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian negirao je optužbe i izrazio snažno kinesko protivljenje i nezadovoljstvo.

Kina je usko surađivala sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) od izbijanja. U veljači i srpnju prošle godine Peking je pozvao stručnjake SZO-a da provedu zajedničko istraživanje u pronalaženju podrijetla novog koronavirusa.

Naglasivši da je potraga za podrijetlom virusa znanstveno pitanje, Zhao je pozvao SAD da prestanu politizirati problem i kleveću Kinu kako bi opravdali vlastiti loš odgovor na pandemiju.

Ako su Sjedinjene Države uistinu transparentne i odgovorne, rekao je Zhao, trebali bi biti otvoreni poput Kine i odmah pozvati međunarodne stručnjake u Fort Detrick i druga mjesta u Sjedinjenim Državama kako bi proveli detaljnu istragu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.