Kina je osudila izjave povjerenika UN-a za ljudska prava o Hong Kongu i Xinjiangu

Liu Yuyin, glasnogovornik kineske misije pri Uredu Ujedinjenih naroda u Ženevi, izrazio je u ponedjeljak snažno protivljenje izjavama Visoke povjerenice UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet u vezi s kineskom Posebnom upravnom regijom Hong Kong i autonomnom regijom Ujgur Xinjiang.

Nakon što je u ponedjeljak započelo 47. zasjedanje Vijeća za ljudska prava, Bachelet je govorila o pitanjima koja utječu na dvije regije i rekla da pomno prati provedbu zakona o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu. Također je rekla kako se nada da će se dogovoriti o uvjetima ovogodišnjeg posjeta Kini, koji će uključivati ​​i Xinjiang.

Kao odgovor, Liu je u izjavi izjavio da su Hong Kong i Xinjiang neotuđivi dijelovi kineskog teritorija, a pitanja koja se odnose na njih su kineska unutarnja pitanja na koja ne mogu utjecati nikakve vanjske sile.

Liu je također rekao da je Kina tijekom posjeta Kini, uključujući regiju Xinjiang, pozdravila visokog povjerenika UN-a za ljudska prava, ali također je rekao da bi posjet trebao biti prijateljski usmjeren na promicanje razmjene i suradnje između dviju strana, a ne “istragu” s pretpostavljajući krivnju.

Govoreći o Hong Kongu, Liu je rekao da zakon o nacionalnoj sigurnosti pruža snažne institucionalne i pravne mjere zaštite koje osiguravaju dugoročnu stabilnost i prosperitet regije, kao i stabilnost i uspjeh načela “jedna zemlja, dva sustava”. Zakon podržava većina stanovnika grada, dodao je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.