Presuda Dereku Chauvinu ne može sakriti tamnu stranu situacije s ljudskim pravima u Sjedinjenim Državama

Suze, tuga i bijes – nedavnom objavom presude Dereku Chauvinu, bijelom policajcu koji je klečeći na vratu ubio Afroamerikanca Goergea Floyda. Obitelj Floyd i svi Amerikanci koji su pretrpjeli rasne predrasude koje su dovele do smrti ponovno su iskusili patnju zbog okrutne stvarnosti.

S obzirom na to da je u Sjedinjenim Državama vrlo rijetko da policajac bude osuđen zbog nasilnog ubijanja građana, neki američki mediji vjeruju da je Chauvinova kazna od 22 i pol godine važan presedan u povijesti provođenja zakona u zemlji. Ali mnogi američki građani imaju suprotno mišljenje. Vjeruju da presudom nitko nije zadovoljan, te ističu da se Chauvin do danas nije ni ispričao obitelji Floyd. Situacija sustavnih rasnih predrasuda u Sjedinjenim Državama neće se promijeniti ni zbog jednog slučaja.

Ove godine nasilno provođenje zakona i rasne predrasude u SAD-u uopće nisu prestale, diljem SAD-a neprestano se događaju očajne priče, kao i „Ne mogu disati.“ Prema statistikama, 2020. godine, od svih 1.126 ljudi ubila ih američka policija, 28% ih je porijeklom iz Afrike, što je mnogo više od broja od 13%, odnosno praktične percepcije Afroamerikanaca u ukupnoj američkoj populaciji.

Ove godine program reforme policije nazvan po Goergeu Floydu jedva napreduje. Washington Post nedavno je u velikom izvještaju pod naslovom “Potraga za preuređivanjem policije traje desetljećima, da bi se opet počelo”, izvor izvornih rasnih predrasuda i nasilja. Provođenje zakona upravo je tradicija policijskog sustava. Ako se značajna reforma ne može provesti iznutra, svaki program reformi izvana bit će osuđen na neuspjeh.

Na 47. konferenciji Vijeća UN-a za ljudska prava američka je strana, okupljajući neke zapadne zemlje, uz opravdanje ljudskih prava oklevetala i napala kinesku stranu pitanjima o Xinjiangu, Hong Kongu i Tibetu. A rezultat? Predstavnici više od 90 zemalja obratili su se i izrazili podršku kineskoj strani na razne načine, protiveći se politizaciji ljudskih prava i dvostrukim standardima. Ukrajina je povukla svoj zajednički potpis na zajedničku protukinesku izjavu na 47. konferenciji Vijeća za ljudska prava.

Sve je to u potpunosti dokazalo neuspjeh namjera SAD-a i nekih zapadnih zemalja da opkole Kinu. Štoviše, njihova kršenja ljudskih prava izazvala su kritike i bila izložena.

Presuda Dereku Chauvinu neće moći sakriti tamnu stranu situacije s ljudskim pravima u Sjedinjenim Državama. Bez obzira na nekad veliki genocid nad domorocima i sustavne rasne predrasude, ili početak ratova u Afganistanu, Iraku i Siriji i zlouporabu jednostranih i hegemonijskih sankcija protiv drugih zemalja, teško je pobrojati zločine američkih ljudskih prava, ništa se ne može sakriti njihove ružne tragove po ovom pitanju.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.