Svjetska banka: Kinesko gospodarstvo će u 2021. zbog snažne potražnje i izvoza narasti za 8,5%

Predviđa se da će kineski gospodarski rast ove godine doseći 8,5%, što odražava učinak niske baze, oslobađanje zadržane potražnje i snažan izvoz, pokazala je ažurirana prognoza koju je u utorak objavila Svjetska banka.

Predviđanje je izmjena naviše za 0,6 postotnih bodova u odnosu na prethodno izvješće iz prosinca, uglavnom zbog inozemne potražnje koja je nadmašila očekivanja.

Svjetska banka je predložila kineskim kreatorima politika da udvostruče napore u promicanju strukturnih reformi koje potiču rast i usmjeravanju gospodarstva prema zelenijem, otpornijem i uključujućem razvojnom putu.

“Usredotočivanje dodatnih fiskalnih nastojanja u socijalnu potrošnju i zelena ulaganja, a ne u tradicionalna infrastrukturna ulaganja, neće samo pomoći u osiguravanju oporavaka i jačanju kratkoročne potražnje, već će i pridonijeti namjeravanom srednjoročnom rebalansu kineskog gospodarstva”, navedeno je u izvješću.

Šira upotreba određivanja cijena otpuštanja ugljika bi s povećanjem zelenih ulaganja mogla ubrzati kineski namjeravani prijelaz na rast s niskom otpuštanjem ugljičnog dioksida, u skladu s dugoročnim kineskim ciljem postizanja ugljične neutralnosti do 2060. godine, stoji u izvješću.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.