Banka Kine: Očekuje se brži oporavak globalnog gospodarstva u drugoj polovici godine

Globalno gospodarstvo će se vjerojatno oporavljati bržim ritmom u drugoj polovici godine, navedeno je u izvješću Banke Kine objavljenom početkom srpnja.

Globalno gospodarstvo će u 2021. narasti za približno 5,8%, navedeno je u gospodarskim i financijskim izgledima za treću četvrtinu, objavio je Istraživački institut Banke Kine.

U prvoj polovici 2021 su globalne proizvodne aktivnosti postupno dostigle predpandemijsku razinu. Potrošnja se također oporavila i ubrzava te ublažava neravnotežu između ponude i potražnje, navedeno je u izvješću.

Oporavak globalnog gospodarstva će vjerojatno ubrzati u drugoj polovici 2021. Ipak, regionalno će se odvijati neravnopravan proces zahvaljujući snažnijim mjerama podrške i bržoj provedbi cijepljenja u razvijenim gospodarstvima, dodano je.

U zemljama u razvoju je, međutim, oporavak izložen rizicima od pada zbog prijetnje bržeg širenja novih sojeva koronavirusa i neravnopravnog pristupa cjepivima, upozorili su prošlog tjedna ministri financija 20 najvećih svjetskih gospodarstava.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.