Kineski brod Xuelong 2 isplovio za novu arktičku ekspediciju

Kineski prvi domaće razvijeni istraživački ledolomac Xuelong 2 je u ponedjeljak započeo 12. kinesku arktičku ekspediciju, čime je obilježeno prvo znanstveno putovanje u tu regiju tijekom 14. Petogodišnjeg kineskog plana (2021. – 2025.).

Isplovljavajući iz matične luke u Šangaju se očekuje da će brod otputovati na oko 15 000 nautičkih milja dugo putovanje prije nego što će se vratiti u matičnu luku krajem rujna.

Ekspedicija promatranjem plovidbe, snimanjem presjeka i satelitskim daljinskim istraživanjem radi dobivanja hidroloških, meteoroloških i bioloških podataka o toj regiji planira nadzirati more, morski led, atmosferu, mikroplastiku i zakiseljavanje oceana na otvorenom moru Arktika.

Također će provoditi znanstvena istraživanja na grebenu Gakkel u Arktičkom oceanu radi proširenja znanja o stvaranju stijena i magme te tamošnjim geomorfnim značajkama radi dodatnog unaprjeđenja znanja o prirodnom okolišu na Sjevernom polu.

Ledolomac, dimenzije 122 metra duljine i 22,3 metra širine, ima istisninu od gotovo 14 000 tona i plovidbene sposobnosti od 20 000 nautičkih milja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.