Američke grupe Bidenu: Zaustavite sučeljavanje s Kinom i pružite prioritet suradnji

Više od 40 američkih organizacija je prošlu srijedu poslalo pismo predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu i zakonodavcima, pozivajući ih da pruže prioritet suradnji s Kinom oko klimatskih promjena i zaustave konfliktan pristup.

“Iako smo ohrabreni izjavama iz Kine i Sjedinjenih Američkih Država da će se posvetiti suradnji na provedbi hitnih klimatskih mjera među sobom i s ostalim zemljama, duboko smo uznemireni zbog rastućeg hladnoratovskog mentaliteta koji motivira pristup Sjedinjenih Američkih Država prema Kini, što je antagonistički stav koji ugrožava prijeko potrebnu klimatsku suradnju,” stoji u pismu.

Grupe su pozvale Bidenovu administraciju i sve zastupnike u Kongresu da promijene “dominantno antagonistički pristup” odnosima SAD-a i Kine i umjesto toga pruže prioritet multilateralizmu, diplomaciji i suradnji s Kinom radi rješavanja klimatske krize.

Rastuća dvostranačka protukineska retorika u Kongresu i Bijeloj kući ne šteti samo diplomatskim i političkim odnosima potrebnima kako bi se krenulo prema naprijed, već također jača rasističke i desničarske pokrete u Sjedinjenim Američkim Državama te potiče nasilje protiv ljudi porijeklom iz istočne i jugoistočne Azije, stoji u pismu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.