Ujedinjeni narodi objavili su novi globalni okvir za upravljanje prirodom do 2030. godine

Tajništvo Konvencije Ujedinjenih naroda (UN) o biološkoj raznolikosti objavilo je u ponedjeljak prvi službeni nacrt novog Okvira za globalnu biološku raznolikost koji će usmjeriti akciju na očuvanje i zaštitu prirode do 2030. godine.

Okvir uključuje 21 cilj, poput smanjenja gubitaka hranjivih sastojaka u okolišu za najmanje polovicu i pesticida za dvije trećine, te uklanjanja plastičnog otpada, kao i preusmjeravanje, prenamjena i preoblikovanje ili uklanjanje inicijativa prilagođenih biološkoj raznolikosti na pošten i pravedan način, smanjenje za najmanje 500 milijardi dolara godišnje i povećavajući međunarodne financijske tokove prema zemljama u razvoju iz svih izvora za 200 milijardi dolara.

Biološka raznolikost i njene dobrobiti temeljne su za ljudsku dobrobit i zdrav planet. Unatoč trenutnim naporima, biološka raznolikost opada širom svijeta, a predviđa se da će se propadanje nastaviti ili pogoršati u uobičajenim poslovnim scenarijima, prema vijestima objavljenim u tajništvu UN-ove konvencije o biološkoj raznolikosti.

Okvir će se dodatno usavršavati tijekom internetskih pregovora krajem ljeta prije nego što će biti predstavljen na raspravu na sljedećem, 15. sastanku Konferencije stranaka (COP-15) pri UN-ovoj Konvenciji o biološkoj raznolikosti, zakazanom za listopad u jugozapadni kineski grad Kunming.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.