Direktor hrvatske turističke zajednice: “Na većini stranih tržišta za hrvatski turizam trendovi su još uvijek pozitivni i s dobrim najavama za ostatak turističke sezone”

Na mnogim stranim tržištima za hrvatski turizam i dalje vlada veliki interes. Trendovi su pozitivni i s dobrim najavama i za ostatak srpnja, kolovoz, pa i rujan, no tijekovi turističkog prometa najviše će ovisiti o epidemiološkoj situaciji i pridržavanju mjera i stanovnika i turista, rekao je na pressici u ponedjeljak direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Foto: VCG

Foto: VCG

Odgovarajući na pitanja Hininih novinara o tome primjećuje li se na bilo kojem tržištu povećanje otkaza rezervacija ili pad potražnje zbog prošlotjednog stavljanja cijele hrvatske obale u “narančasto” na ECDC koronakarti, Staničić je na temelju informacija s tržišta rekao da su trendovi još pozitivni i da je Hrvatska na mnogim tržištima pozicionirana kao sigurna, dobro pripremljena, kvalitetna i organizirana turistička destinacija.

Dodao je kako u Hrvatskoj trenutno boravi oko 740 tisuća turista, što je čak 90 tisuća više nego na isti dan prošle godine (19. srpnja). Istaknuo je i kako su većina od tih turista stranci (njih 640 tisuća), među kojima ih je najviše onih iz Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Poljske, Austrije i Češke.

Od početka ove godine do danas, bilo je rečeno na pressici, u Hrvatskoj je zabilježen 50 postotni rast dolazaka turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je samo u dosadašnjem dijelu srpnja turista došlo 43 posto više nego u istim danima lanjskog srpnja.

“Dakle, trendovi su još pozitivni, najave za ostatak ljeta su također dobre, što je dodatni razlog da svi skupa budemo odgovorni, poštujemo propisane epidemiološke mjere i čim prije se i u što većem broju procijepimo te time pridonesemo stabilizaciji epidemiološke slike u zemlji. Imamo primjere drugih turističkih zemalja koje se već sada nalaze u “crvenom” i ne želimo da se slično dogodi i Hrvatskoj”, poručio je Staničić.

Govoreći o tome očekuje li se s ukidanjem svih mjera u Velikoj Britaniji nakon 19. srpnja i više njihovih turista u Hrvatskoj te kakva je potražnja na tom tržištu, Staničić je rekao da Britanci do 17. svibnja nisu ni mogli putovati, a i nakon toga je bila neizvjesna situacija, zbog čega je posljedično i buking padao, no prelaskom Hrvatske na “zeleno” na ECDC karti (potkraj lipnja), buking je počeo rasti.

“S britanskog tržišta ove godine od početka do 18. srpnja u Hrvatsku je došlo 17 tisuća turista, što je 73 posto prošlogodišnjeg rezultata u istom razdoblju, dok je njihovih 87 tisuća noćenja porast od 8 posto”, rekao je Staničić, dodajući i kako je nezahvalno prognozirati daljnje turističke brojke s tog tržišta, koje će ovisiti o epidemiološkoj situaciji i u Hrvatskoj i u UK-u.

Ipak, određenu nadu za ovu godinu s tog tržišta daje mogo konkretnija zrakoplovna povezanost Hrvatske i UK ovog ljeta, za razliku od lanjskog, kao i činjenica da Britanci ukidaju gotovo sva ograničenja vezana uz covid.

“To znači i da će Britanci ponovno potpuno slobodno putovati u inozemstvo, a iako se očekuje da će mnogi ostati unutar svoje zemlje, očekuje se da će mnogi i u svijet, pa tako i na Mediteran i u Hrvatsku. I njima je kao i drugima sigurnost destinacija jedan od ključnih faktora pri odabiru putovanja, kao i restrikcije u destinacijama i uvjeti za povratak u UK te se očekuje da će u inozemstvu birati destinacije s nižom stopom zaraze i one u koje se pouzdaju da su sigurne, a među takvima je i Hrvatska”, komentirao je Staničić.

Kako bi se turistički promet odvijao i turisti i dalje dolazili, direktor Staničić je pozvao i sve ljude na suzdržavanje od organizacije velikih događanja, tako da se pruži sigurnost svima: i domaćem stanovništvu i turistima koji planiraju doći u Hrvatsku u tjednima pred nama.

“Od trenutnih oko 740 tisuća turista u Hrvatskoj, najviše ih je u Istri, 210 tisuća, zatim na Kvarneru 141 tisuća, u Splitsko-dalmatinskoj 130 tisuća, a u Zadarskoj županiji 124 tisuće. Po destinacijama trenutni poredak po broju turista je prvi Rovinj, kojeg slijedi Vir, pa Poreč, Medulin, Mali Lošinj i Umag” zaključio je na kraju pressice Staničić. (Vid Barić)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.