Kineski Centri za prevenciju i kontrolu bolesti kažu kako potraga za podrijetlom od koronavirusa ne bi trebala biti politizirana

Rad na pronalaženju podrijetla koronavirusa ne bi trebao biti politiziran, rekao je Dr. Gao Fu, direktor Kineskih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), navodeći primjere prethodnog praćenja virusa.

Gao je svoje mišljenje izrazio tijekom 23. godišnjeg sastanka Kineskog udruženja za znanost i tehnologiju, koji je u utorak započeo u Pekingu, pružajući primjer drugog koronavirusa nazvanog “HCoV-HKU1”.

Virus je prvi put izolirao 2004. godine mikrobiolog Yuen Kwok-yung sa Sveučilišta u Hong Kongu. No, znanstvenici u Brazilu kasnije su otkrili da su imali uzorak istog virusa još 1990-ih.

Gao je rekao da je ovaj primjer razlog višestrukih poziva svijetu da je traženje podrijetla virusa znanstveni posao koji ne treba politizirati.

Kineska vlada i Ministarstvo vanjskih poslova posljednjih su mjeseci više puta ponovili da potragu za podrijetlom ne bi trebalo provoditi samo u Kini, već i u drugim zemljama s mogućim izvorima virusa.

Istraživanja iz cijelog svijeta, uključujući SAD, Francusku, Brazil, Italiju, Japan i Španjolsku, otkrila su tragove novog koronavirusa koji je nastao prije nego što je prvi put zabilježen u Wuhanu krajem 2019. godine.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.