Malezijski odvjetnici: Nema pravne osnove ni mehanizma za smatranje Kine odgovornom za bolest COVID-19

Nekoliko zemalja se uplelo u međunarodnu suradnju na istraživanju podrijetla bolesti COVID-19 te su čak pokušale zatražiti odštetu od Kine putem tužbi, koje su, s gledišta međunarodnog prava, neutemeljene, stoji u članku objavljenom u malezijskim novinama na engleskom jeziku New Straits Times.

U članku su Loh Chang Woo, predsjednik Društva za pravnu suradnju Malezije i Kine i član društva profesor Feng Gui istaknuli kako su pokušaji nekoliko zemalja da politiziraju istragu o podrijetlu bolesti COVID-19 postavili opasan presedan.

“Žalosno je što se nekoliko zemalja uplelo u međunarodnu suradnju na istraživanju podrijetla bolesti COVID-19”, navedeno je u članku.

“To uključuje nalaganje provođenja istrage obavještajnim agencijama, umjesto prepuštanja takvog posla zdravstvenim organizacijama i čak pokušaje traženja odštete od Kine putem tužbi”, napisali su stručnjaci.

Takvi postupci odstupaju od zahtjeva specijalizacije i profesionalizma, napisali su dvojica stručnjaka, dodajući kako bi mogli predstavljati opasan presedan koji će utjecati na formuliranje međunarodnog pandemijskog ugovora i međunarodnu pravnu suradnju u budućnosti.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.