SAD širi virus po svijetu a pripisuju krivicu drugima

Podaci koje je zadnjih dana objavio „Zbornik američke Nacionalne akademije znanosti“ su šokirali svijet: američki znanstvenici su otkrili da je moguće da je stvarni broj slučajeva zaraženih od COVID-19 zapravo 60% više nego što je objavljeni broj, odnosno, u SAD-u je, moguće, oko 65 milijuna zaraženih slučajeva COVID-19. Ta je činjenica omogućila ljudima da shvate kako jedina svjetska supersila uopće nije uspjela kontrolirati epidemiju na svom teritoriju, postavši tako „kratka ploča“ u globalnoj borbi protiv pandemije. Štoviše, američka administracija nije svojim građanima oduzela praktične i učinkovite mjere za putovanje izvan zemlje, što je uzrokovalo širenje virusa COVID-19 iz njihovog teritorija po cijelom svijetu.

Možemo to shvatiti kad pobliže pogledamo vremensku liniju razvijanja epidemije u SAD-u. U toj zemlji već se u 2019. pojavio slučaj upale pluća uzrokovane virusom COVID-19, no američka je administracija radi političkih interesa namjerno sakrivala tu činjenicu. SAD su udarile i na znanstvenike koji su slali upozorenja, zanemarujući obavijest i od Kine i Svjetske zdravstvene organizacije o epidemiji, čime su izgubile više prilika za sprječavanje i kontrolu epidemije. Sve ovo nije samo uzrokovalo brzo širenje epidemije u toj zemlji, već je i u velikom razmjeru otežalo globalnu borbu protiv pandemije.

Scott Morrison, premijer Australije je već u ožujku 2020. tvrdio da je među svim potvrđenim slučajevima COVID-19, 80% njih uvezeno iz inozemstva ili su se vratili iz drugih zemalja, dok je „većina od njih došla iz SAD-a“. Prema istraživačkim rezultatima Sveučilišta Tel Aviva objavljenim u svibnju 2020., oko 70% slučajeva u toj zemlji je bilo zaraženo sojevima iz SAD-a. Istovremeno, kanadski mediji su citirali podatke iz više pokrajina i otkrili: virus koji se širio u Kanadi su doveli američki putnici.

Osim toga, vojne akcije SAD-a po svijetu, njihovi vojni kampovi i bio-laboratoriji u više zemalja su također predstavljali veliku prijetnju globalnoj borbi protiv pandemije. Od slučajeva zaraze na brojnim nosačima zrakoplova američke Pacifičke flote i slučajeva u američkoj vojsci u Japanu, do pojave zarazne bolesti u okolici američkih laboratorija širom svijeta. Čak su i sami američki mediji to opisivali kao „širenje otrova posvuda“.

SAD su navikli „tjerati krivicu“ drugih zemalja, a nikad nisu prebrojale sve svoje krivice u borbi protiv epidemije. Štoviše, pojedini američki političari politiziraju pandemiju, stigmatiziraju virus i igraju se potrage za izvorom virusa kao s novim političkim alatom, pokušavajući trikovima pripisati krivicu drugima, osloboditi sebe od odgovornosti neuspjeha borbe protiv epidemije, te realizirati političku namjeru da blate i udare na Kinu. Ta njihova djela opet su „širenje otrova“ po svijetu, ali na drugi način, odnosno, šire „politički virus i otrov“, što je strašnije nego virus COVID-19.

Borba protiv pandemije je zajednička odgovornost cijelog čovječanstva, i nije igralište američkih političara koji od svega profitiraju. SAD nisu samo doživjele neuspjeh protiv epidemije, već su proširile pandemiju po svijetu i političkim igrama opstruiraju globalnu suradnju protiv pandemije. Njihovo neodgovorno djelovanje nije samo neuvažavanje znanosti, oni također krše međunarodni moral i ubijaju živote.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.