Sramotno i jadno: SAD pripremaju „opsadu za suzbijanje Kine“

Nekoliko visokih dužnosnika američke administracije zadnjih je dana izvršilo „kolektivne posjete“ Kini i susjedima Kine: Wendy Sherman, zamjenica državnog tajnika je posjedila Japan, Južnu Koreju, Mongoliju i Kinu, Antony Blinken, državni tajnik je posjedio Indiju, dok je Lloyd Austin, ministar Obrane SAD-a posjetio tri zemlje jugoistočne Azije. Ovi visoki dužnosnici su „iskoračili Pacifiku“ radi razdruživanja Kine i susjeda, nasilno su promovirali tzv. strategiju Indo-Pacifika, i više je nego jasna njihova namjera za “suzbijanje Kine“.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Iako je Sherman tijekom posjeta Kini najavila da američka strana ne traži suzbijanje razvoja Kine, činjenica je da SAD i dalje pričaju jedno, a rade drugo. Na primjer, Lloyd Austin, kao prvi član sadašnje američke administracije koji je posjetio jugoistok Azije, na jednom je forumu u Singapuru pomiješao crno i bijelo u pitanju južnog kineskog mora, Tajvana i Xinjianga, prenoseći smisao o tzv. „kineskoj prijetnji“, namjeravajući tako razdružiti odnose između Kine i susjeda.

A nastavak Austinovog putovanja u Vijetnam i Filipine je još više otkrio namjeru SAD-a da privuku zemlje jugoistočne Azije u suzbijanje Kine. Austin je obećao da će SAD pomagati Vijetnamu u pojačavanju morske sigurnosti, pružiti vojne „hardvere“, te je pritiskom tražio i Filipine da otkažu odluku o „otkazivanju ključnog obrambenog sporazuma između SAD-a i Filipina“, a taj Sporazum je, inače, dozvoljavao veliki broj američkih trupa da ulaze u teritorij Filipina zbog zajedničkih borbenih vježbi.

Zapravo, jugoistočnim azijskim zemljama je vrlo jasno što žele SAD i zašto u toliko velikoj mjeri djeluju u okolici Kine, i nije im toliko zanimljivo američko djelovanje. Na primjer, Chan Chun Sing, ministar obrazovanja Singapura je najavio da uz međunarodnu pozadinu kinesko-američke konkurencije, Singapur nije s mentalitetom za konkurenciju nulte sume, nego zalaže za inkluzivan svijet koji se povezuje sa svima.

Foto: VCG

Foto: VCG

Baš kao što je rekao Chan, definicija „pobjede“ nije poraz nad drugima, nego osvajanje povjerenja drugih mjesta u svijetu. U ovom trenutku Kina generalno ima kvalitetne odnose sa susjednim zemljama, a miroljubiv razvoj predstavlja zajedničku čežnju svih zemalja regije. Kina je prvo ratificirala Regionalno sveobuhvatno gospodarsko partnerstvo koje je inicirao ASEAN, i u okviru svojih sposobnosti je isporučila cjepivo protiv COVID-19 zemljama ASEAN-a, podržavajući ih da oblikuju regionalni centar za proizvodnju i distribuciju cjepiva, i na takav način praktičnim djelovanjem Kina je prikazala značaj „dobrih susjeda, dobrih prijatelja i dobrih partnera“.

U suštini, Sherman bi od svog posjeta trebala u svoju domovinu odnijeti „dva propisa“, „tri crvene linije“ i „četiri obustave“ iz Kine. Američki donositelji politika trebaju pažljivo razmišljati o zabrinutosti i prijedlozima s kineske strane, ispraviti vrlo pogrešno razumijevanje prema Kini i vrlo opasne politike prema Kini. Tako da više ne gledaju na Kinu kao na „izmišljenog neprijatelja“, i da više ne glume suradnju a u suštini su za konfrontaciju, i da odustanu od oblikovanja „opsade za suzbijanje Kine“ po cijelom svijetu. SAD trebaju znati da zdravi i stabilni kinesko-američki odnosi nisu samo u skladu s interesima obje strane, već ispunjavaju i zajedničko očekivanje međunarodne zajednice

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.