Bez moralne osnove: Ministarstvo vanjskih poslova osudilo američke optužbe protiv Kine u vezi praćenja porijekla virusa

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova je u utorak odbacilo američke optužbe protiv Kine u vezi praćenja porijekla pandemije bolesti COVID-19.

Američki zastupnik Michael McCaul, čelnik republikanaca u Odboru za vanjske poslova Zastupničkog doma SAD-a, je 2. kolovoza objavio izvješće koje tvrdi kako “postoje nadmoćni dokazi da je virus iscurio iz Instituta za virologiju u Wuhanu neko vrijeme prije rujna 2019.”

“Spomenuto izvješće, potpuno temeljeno na izmišljenim lažima i iskrivljenim činjenicama bez pružanja bilo kakvih dokaza, nije vjerodostojno ni znanstveno,” rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova.

Ove veljače je zajednička ekipa stručnjaka Kine i SZO-a posjetila Institut za virologiju u Wuhanu i provela dubinske i iskrene razmjene s tamošnjim stručnjacima. Članovi zajedničke ekipe stručnjaka su pohvalili otvorenost i transparentnost instituta i u izvješću o zajedničkoj studiji došli do glavnog zaključka da je optužba o curenju iz laboratorija krajnje nevjerojatna.

Do sada je 70 zemalja slanjem pisama generalnom direktoru SZO-a i objavljivanjem izjava izrazilo protivljenje politizaciji praćenja porijekla i naglasilo važnost pridržavanja izvješća o zajedničkoj studiji Kine i SZO-a, izložio je glasnogovornik, dodajući kako to pokazuje da ljudi s jasnim pogledom diljem svijeta mogu razlučiti ispravno od pogrešnog i da bi SAD-a trebale poslušati te objektivne i nepristrane glasove.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.