Stanovnici Xinjianga opovrgli optužbe za kršenje ljudskih prava

Stanovnici sjeverozapadne kineske Autonomne regije Ujgura Xinjiang su uzvratili na optužbe za kršenje ljudskih prava, rekavši kako su tvrdnje nekih zapadnih zemalja o “genocidu” ili “prisilnom radu” izmišljene.

Na tiskovnoj konferenciji održanoj u ponedjeljak u gradu Kashgaru u Xinjiangu su neki stanovnici govorili o tome kako su im se životi poboljšali posljednjih godina, opovrgavajući navodna kršenja ljudskih prava etničkih manjina u regiji iz zapadnih medija.

Alije Ablimit, stanovnica Kashgara, je podijelila svoje iskustvo kako bi opovrgla vijesti o ustanovama u regiji koje neke zapadne zemlje nazivaju “logorima”, rekavši da su joj vještine koje je stekla takvoj ustanovi za strukovno obrazovanje i osposobljavanje pomogle da započne vlastiti posao.

“Nakon što sam diplomirala sam postala turistički vodič za drevni grad Kashgar. Kasnije sam svoj dom pretvorila u gostinjsku kuću za noćenje s doručkom. Turisti vrlo vole moju kuću zbog njenog ujgurskog stila. Sve sobe su ovih dana potpuno popunjene. Sad imam mjesečne prihode od oko 50 000 juana “, rekla je Alije.

Mnoge zapadne zemlje su izrazile zabrinutost zbog “prisilnog rada” i kršenja ljudskih prava u Xinjiangu, navodeći kao razlog uzgoj pamuka i diskriminatornu politiku prema etničkim manjinama. No, lokalni dužnosnici su rekli da zapadni političari samo pokušavaju destabilizirati Xinjiang u pokušaju ometanja kineskog razvoja.

Rekli su da su ljudi dobrodošli otputovati u regiju kako bi se uvjerili u istinu i saznali više o stvarnoj situaciji u Xinjiangu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.