Kina osuđuje američko odobrenje prodaje oružja Tajvanu

Kina je u četvrtak izrazila snažno protivljenje odobrenju američkog State Departmenta za prodaju oružja Tajvanu i podnijela službeni prosvjed SAD -u, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Kina će poduzeti legitimne i nužne protumjere u skladu s razvojem događaja, rekao je glasnogovornik.

Prosvjed je uslijedio nakon što je Pentagonova Agencija za sigurnost obrambene pomoći objavila 4. kolovoza da je State Department odobrio prodaju Tajvanu 40 samohodnih topničkih sustava haubica srednjeg dometa prema ugovoru vrijednom 750 milijuna dolara.

Napominjući da je Tajvan sastavni dio kineskog teritorija, glasnogovornik je rekao da se Sjedinjene Države miješaju u kineske unutarnje poslove i krše kineski suverenitet i sigurnosne interese prodajom oružja u tajvansku regiju.

Takav potez u suprotnosti je s međunarodnim pravom i temeljnim načelima međunarodnih odnosa, te krši načelo jedne Kine i odredbe tri zajednička službena priopćenja Kine i Sjedinjenih Država, posebno izjavu od 17. kolovoza, rekao je glasnogovornik.

Glasnogovornik je rekao da je Kina pozvala Sjedinjene Države da poštuju svoje obveze, iskreno se pridržavaju načela jedne Kine i tri zajednička službena priopćenja Kine i Sjedinjenih Država, prekinu prodaju oružja i vojne kontakte s Tajvanom te odmah povuku prodaju oružja Tajvan, u protivnom bi nanio značajnu štetu. Kinesko-američki odnosi i mir i stabilnost preko Tajvanskog tjesnaca.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.