Tzv. „stojimo uz Hongkonžane“ – američki političari opet obnavljaju poznat citat

„Stojimo uz Hongkonžane“, Antony Blinken, državni tajnik SAD-a ovih dana opet obnavlja njegov poznat i čest citat. Petog kolovoza po lokalnom vremenu, na društvenim mrežama je napisao kako će SAD, po nalogu američkog predsjednika o „odlaganju prisilnog odlaska“(Deferred Enforced Departure, DED), osigurati „sigurno utočište“ ljudima koji „se boje povratka u Hong Kong“.

Namjera pojedinih američkih političara je više nego jasna. Nakon više od godinu dana otkako je Zakon o državnoj sigurnosti u Hong Kongu stupio na snagu, ta posebna upravna regija Kine se vratila na put prosperiteta i razvoja. No, pojedinci u SAD-u nisu se pomirili s porazom i nastavljaju prozirne igre. Od objave tzv. poslovnog upozorenja o Hong Kongu i bleferskih sankcija prema više kineskih dužnosnika, do sadašnjeg naloga o odlaganju povratka pojedinih Hongkonžana za 18 mjeseci, američka strana svojim djelima podržava osobe koje uznemiruju Hong Kong i protive se Kini, namjeravajući na takav način nastaviti ugrožavati Hong Kong i suzbijati razvoj Kine.

Očito je tko su oni koji „se boje povratka u Hong Kong“, naravno da su to oni koje će dočekati sankcije, zakon i pravda. Prema izjašnjenju kineske središnje Vlade, Zakon o državnoj sigurnosti u Hong Kongu je namijenjen za 4 zločina, odnosno za kazneno djelo secesije države, kazneno djelo subverzije državne vlasti, terorističko djelo i ugrožavanje državne sigurnosti u suradnji s vanjskim snagama. A Hongkonžani koji nemaju veze s ova 4 zločina ne moraju se nikako bojati vratiti se u Hong Kong. Obećanje američkih pojedinaca o tzv. „osiguravanju sigurnog utočišta“ zapravo znači pružanje skloništa ljudima koji ugrožavaju i prijete prosperitetu i stabilnosti Hong Konga, odnosno koji stoje zajedno s nasiljem i zločinom.

No, je li američka strana stvarno sposobna osigurati „sigurno utočište“ zločincima koji se protive Kini i uznemiruju Hong Kong? Kao zemlja s najviše potvrđenih zaraženih slučaja i smrtnih slučaja od COVID-19 u svijetu, naglo im se opet povećavaju brojevi potvrđenih, smrtnih i hospitaliziranih slučajeva. Istovremeno, u više američkih država se naglo povećavaju nasilni incidenti, država New York je čak proglasila izvanredno stanje. Prema statistikama portala Gun Violence Archive, do 19. srpnja ove godine, u SAD-u je već 11105 poginulih od pucnjava. A magazin „Time“ je otkrio kako je godinu 2020. obilježilo najteže nasilje pucnjave, dok će „situacija u 2021. biti još lošija“. Boravak u takvom „sigurnom utočištu“? Ne znamo hoće li oni koji „se boje povratka u Hong Kong“ tamo osjećati sigurnost.

Opća situacija u Hong Kongu se već sredila. Generalno, lokalni građani prihvatili su da Zakon o državnoj sigurnosti u Hong Kongu igra fatalni značaj u zaštiti interesa i blagostanja građana, smatrajući da je Zakon kvalitetno osigurao legalna prava i slobodu građana i stranaca koji rade i žive u Hong Kongu. Prema anketi Instituta Zijing rađenoj na kraju lipnja, više od 75,7% hongkonških građana je zadovoljno rezultatima provedbe Zakona o državnoj sigurnosti u Hong Kongu.

Uz takvo javno mnijenje u Hong Kongu, uzaludna su bilo kakva nastojanja pojedinih američkih političara. Baš suprotno, što više ponavljaju „poznat citat“ da „stoje uz Hongkonžane“, svijetu je jasnija njihova prava i licemjerna namjera za uznemiravanje Hong Konga. Bolje da pojedini američki političari dobro rade svoj posao, i da pruže „sigurno utočište“ svojim domaćim građanima koji pate od epidemije i raznih društvenih problema!

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.