Ima li spasa za posljednju tekstilnu tvornicu u vlasništvu države?

Požeška tvornica košulja Orljava, posljednja tekstilna tvornica koja je u vlasništvu države, otišla je u stečaj. Zainteresiranih za Orljavu je bilo, ali dug od 30 milijuna kuna pokazao se nepremostivim problemom.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat u Vodicama je komentirao situaciju oko požeške tvornice košulja Orljava koja je otišla je u stečaj.
Horvat je poručio kako nije htio dozvoliti da se ta tvrtka pretvori u mali Uljanik. Kad dugovi nekoliko puta prerastu vrijednost firme, kaže, država po službenoj dužnosti mora pokrenuti stečaj. “Imamo dva pisma interesa, u kojima postoje trgovačka društva koja pokazuju interes preuzimanja Orljave i nastavka proizvodnje. Radimo sve, i kao ministar i kao Vlada, da se dogodi jedno takvo strateško partnerstvo, i da Orljava kao brend ne bude hrvatska povijest, nego da eventualno, možda ne za sve radnike Orljave, barem za njih stotinjak, osiguramo normalnu budućnost”, rekao je Horvat novinarima tijekom posjeta Vodicama.
Poručio je svima koji kroz medije provlače tezu kako država do sada nije pomagala požešku tvornicu Orljavu da je Vlada do sada dala 24 milijuna kuna raznoraznih kredita te pozajmica od tri milijuna kuna koje nisu uspjele spasiti Orljavu od stečajnog postupka. “Nisam htio dozvoliti da se Orljava pretvori u jedan mali Uljanik, da hranimo firmu koja je na ovakav način i u ovakvim poslovnim planovima na tržišnoj osnovi jednostavno neosnovano na tržištu, dakle ako vam prihodi ne pokrivaju rashode – tada se menadžment mora zapitati što i kako dalje”, naglasio je ministar Horvat. Izvijestio je da od menadžmenta Orljave nisu uspjeli dobiti nikakav razvojni plan prema kojem bi vidjeli neki novi investicijski ciklus te kojim bi Orljavu stavili u tehnološku korelaciju s njezinim do jučer najvećim kupcem, njemačkom kompanijom Olimp. “Orljava u ovom trenutku uz jedno konkretno strateško partnerstvo s Olimpom, ili nekim drugim subjektima, na ovakvom tržištu uz ovakvu organizaciju posla jednostavno nema nikakvu perspektivu”, upozorio je Horvat.

Trgovački sud u Osijeku – stalna služba u Slavonskom Brodu – otvorio je stečajni postupak nad Orljavom, požeškom tekstilnom tvrtkom koja je u vlasništvu države. Stečaj je počeo teći 13. srpnja, a u narednih 60 dana stečajni vjerovnici trebaju prijaviti svoje tražbine. Prijedlog za provedbu stečajnog postupka podnijela je uprava Orljave koncem svibnja navodeći kao razlog prezaduženost poduzeća.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.