​Znanstvenik napisao da proučavanje porijekla bolesti COVID-19 treba uključivati više zemalja

Istaknuti znanstvenik je pozvao na okončanje politizacije otkrivanja porijekla bolesti COVID-19 te smatra kako dubinsko proučavanje treba biti prošireno na tajne baze i biološke laboratorije u drugim zemljama gdje su otkriveni rani slučajevi.

U članku objavljenom u novinama Phnom Penh Post u četvrtak je Kin Phea, generalni direktor Instituta za međunarodne odnose Kraljevske akademije Kambodže, napisao kako je praćenje porijekla bolesti ozbiljno znanstveno pitanje.

“Treba biti provedeno u drugim tajnim bazama i biološkim laboratorijima diljem svijeta gdje su pronađeni rani slučajevi bolesti COVID-19,” napisao je, dodajući kako je od izbijanja pandemije u vezi porijekla virusa pokrenuta igra okrivljavanja usmjerena prema Kini.

U veljači 2021. je zajednička ekipa stručnjaka iz Kine i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO-e) posjetila Institut za virologiju u Wuhanu i provela dubinske i iskrene razmjene s tamošnjim stručnjacima, napisao je.

Članovi zajedničke ekipe stručnjaka su pohvalili otvorenost i transparentnost instituta i došli do zaključka kako je curenje iz laboratorija krajnje nevjerojatno, dodao je.

“Za sve strane je razumno da poštuju činjenice i znanost te zajednički odbace političke manipulacije i omalovažavanje s izgovorom traganja za izvorom virusa, kako bi stvorile pogodno okruženje za globalnu suradnju na praćenju porijekla virusa i solidarnost u borbi protiv epidemije,” napisao je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.