“Svjetski prvak u prebacivanju političke odgovornosti drugima“ teško će osloboditi sebe od odgovornosti

Tijekom cijelog vremena pandemije, Washington je dosljedno uperio prst u Kinu, namjeravajući izbjeći odgovornost neuspjeha u borbi protiv epidemije – jednom je naveo Graham Allison, prestižni učenjak SAD-a, čime je izravno otkrio političku namjeru američkih političara u prebacivanju odgovornosti Kini.

Tri kineska prestižna think-tanka su nedavno zajednički objavila izvješće naslovljeno „’SAD na prvom mjestu’?! Činjenice o američkoj borbi protiv epidemije“, u kojem su pobrojali bijedna ponašanja američkih političara poslije izbijanja pandemije COVID-19 i kako su prebacivali odgovornost drugim zemljama. Činjenice su dokazale da su SAD najgore djelovale u borbi protiv epidemije, ali su najbolje znale kako osloboditi sebe od odgovornosti. SAD je pravi „svjetski prvak u prebacivanju političke odgovornosti drugima“.

Na početku izbijanja pandemije, tadašnja američka administracija je, zanemarujući upozorenje poslano od strane Kine i Svjetske zdravstvene organizacije, propustila najbolju priliku za kontrolu i sprječavanje epidemije. Dok se epidemija širila po SAD-u, američki predsjednik je namjeravao osloboditi sebe od odgovornosti neuspjeha u borbi protiv epidemije, a pokušavao je i oblikovati laž o „curenju virusa iz kineskog laboratorija“. Služio se i drugim dezinformacijama da bi krivo vodio svijest međunarodne zajednice.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Imajući u vidu da je 2020. godina predsjedničkih izbora, američki političari su, radi lova na glasove, čak u prvo vrijeme programirali „dramu prebacivanja odgovornosti drugima“. Prošlog travnja, američki mediji su otkrili napomenu koju je Državna komisija Republikanske stranke na Senatu poslala vlastitim službama za predizbornu kampanju, u kojoj je izravno dat odgovor nekim pitanjima: „Kad god si upitan o virusu, kritiziraj Kinu“.

Nakon predsjedničkih izbora, novi vlasnik Bijele kuće iz Demokratske stranke nije ništa naučio od lekcija svojih prethodnika, nego je išao dalje pogrešnim putem. Od naloga obavještajnoj službi za tzv. izvješće o potrazi za porijeklom virusa u 90 dana, do prijetnje SZO-u za tzv. drugom fazom potrage za porijeklom virusa u Kini, političke igre američke strane su teško otrovale globalnu atmosferu za jedinstvenu borbu protiv pandemije, a naišle su i na široku kritiku međunarodne zajednice.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Čovjek ne može očistiti sebe prljanjem drugih. Kada se, zapravo, epidemija COVID-19 pojavila u SAD-u? Kakve su rute ranijeg širenja? Da li postoje veze između porijekla epidemije i američkih bio-laboratorija? Zbog brojnih sumnjivih točaka SAD-a, u više zemalja je pokrenuta peticija, u kojoj se traži od SZO da istraži SAD. Igre pojedinaca u SAD-u svakako neće prevariti svijet.

Prema karti na američkom CNN-u, u samo mjesec dana su cijele SAD „pocrvenile“ zbog visokog rizika. Veliki neuspjeh u borbi protiv epidemije predstavlja veliku odgovornost koju će američki političari vrlo teško prebaciti drugima. Nasuprot, sve agresivnije se ponašaju, i svijetu je sve jasnija njihova nervoza. Sve su jasnije sumnjive točke u toj zemlji.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.