​Kina priopćila da poštuje izbore naroda Afganistana i pozvala na mirnu tranziciju

Kina poštuje izbore naroda Afganistana i nada se mirnoj tranziciji u afganistanskoj situaciji, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova.

Talibani su u nedjelju priopćili kako je rat u Afganistanu završio i kako će uskoro objaviti uspostavu Islamskog emirata Afganistan. Poduzeti će razumne mjere kako bi osigurali sigurnost afganistanskih građana i inozemnih misija u Afganistanu.

Reagirajući na to je glasnogovornica Hua Chunying rekla kako je situacija u Afganistanu prošla kroz velike promjene i kako Kina poštuje želje i izbore naroda Afganistana.

Kina očekuje da će se talibani pridržavati svojih obveza i osigurati mirnu tranziciju situacije u Afganistanu, suzbiti sve oblike terorizma i kriminalnih djela, držati afganistanski narod dalje od ratova i obnoviti svoju prekrasnu domovinu, rekla je.

Odgovarajući na pitanje ima li Kina kontakte s talibanima i priznaje li talibanski režim je Hua rekla kako Kina održava kontakte s afganistanskim talibanima na osnovi potpunog poštivanja afganistanskog nacionalnog suvereniteta i volje svih frakcija u zemlji te je uvijek igrala konstruktivnu ulogu u promicanju političkog rješavanja afganistanskog pitanja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.