Kineski ministar vanjskih poslova razgovarao s američkim državnim tajnikom o Afganistanu

Kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi je u ponedjeljak putem telefona razmijenio mišljenja o situaciji u Afganistanu s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom.

Tijekom telefonskog razgovora je Blinken izrazio poštovanje prema sudjelovanju Kine na sastanku o afganistanskom pitanju u Dohi, napominjući kako trenutna situacija u Afganistanu ulazi u ključnu fazu.

Talibani bi trebali objaviti jasan prekid s ekstremizmom, raditi na urednom prijenosu vlasti i uspostaviti uključujuću vladu, rekao je vodeći američki diplomat, izražavajući nadu da će Kina također igrati konstruktivnu ulogu u ovom pitanju.

Wang je rekao da je Kina spremna komunicirati sa Sjedinjenim Američkim Državama radi mirnog rješavanja afganistanskog pitanja, kako bi spriječili novi građanski rat ili humanitarnu katastrofu u Afganistanu te ponovno pretvaranje te zemlje u leglo i sklonište terorizma.

Kina potiče Afganistan na uspostavu otvorenog i uključujućeg političkog okvira u skladu s vlastitom nacionalnom situacijom, dodao je Wang.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.