Inozemni političari i znanstvenici pohvalili protuteroristička nastojanja u Xinjiangu

Inozemni političari i znanstvenici su pohvalili protuterorističke i deradikalizacijske mjere u kineskoj Autonomnoj regiji Ujgura Xinjiang te pozvali na produbljenje suradnje u tom području radi nošenja s budućim izazovima.

Mišljenja su izrazili putem video veze na međunarodnom simpoziju koji je u ponedjeljak održao Razvojni istraživački centar Xinjianga. Na simpoziju je prisustvovalo više od 30 dužnosnika, političara i znanstvenika iz 16 zemalja.

John Ross, britanski znanstvenik i viši istraživač na Institutu za financijske studije Chongyang Sveučilišta Renmin u Kini, je osudio neke zapadne medije zbog širenja političkih laži o Xinjiangu kojima nedostaje dokaza.

Navodeći kako podaci o kineskom popisu stanovništva pokazuju rast ujgurske populacije je Ross odbacio optužbe o takozvanom genocidu u Xinjiangu i predložio svima da otputuju tamo kako bi vidjeli stvarnu situaciju vlastitim očima.

Uwe Behrens, njemački stručnjak za Kinu i poznati pisac, je pohvalio učinkovite kineske mjere za suzbijanje terorizma, uz unaprjeđenje životnog standarda ljudi i jačanje etničkog jedinstva.

Behrens, koji je 27 godina živio u Kini i jedno vrijeme radio u Xinjiangu, je rekao da bi Kina trebala nastaviti igrati ulogu u održavanju regionalnog mira i stabilnosti i ujediniti se s drugim zemljama u borbi protiv terorizma.

S njegovim mišljenjem su se složili ostali stručnjaci te su izrazili visoka očekivanja za veću međunarodnu protuterorističku suradnju.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.