Najnestabilnija zemlja u svijetu tijekom pandemije je teško gazila ljudska prava

SAD, samoprozvani „zaštitnik ljudska prava“, često se u ime ljudskih prava upliću u unutarnje poslove drugih zemalja drskim sankcijama i nasilničkim djelima. No, pandemija je do kraja prikazala nered, nestabilnost i krizu u samim SAD-u. U zajedničkom istraživačkom izvješću su tri kineska think-tanka nazvala SAD „najnestabilnijom zemljom u svijetu tijekom pandemije“, čime su razotkrila činjenica kako SAD gaze ljudska prava i kritično stanje u toj zemlji.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Zadnjih više od godinu dana, u SAD-u su se dogodili brojni nasilni incidenti. Prema nekompletnoj statistici, u 2020. se u SAD-u dogodilo 614 masovnih pucnjava ( pucnjava u kojoj su više od 4 osobe upucane, bez obzira na broj poginulih), s 521 poginulim. U 2021. do srpnja taj broj je već postigao 410., s 437 poginulih. Drugim riječima, prosječno se u SAD-u dogode dvije pucnjave svakog dana, i nitko ne zna tko će biti sljedeći upucan.

Istovremeno, SAD ima najvišu stopu zločina među svim razvijenim zemljama, koja je također viša nego u brojnim zemljama u razvoju. Među svim zločinima, zločin iz mržnje je neobično istaknut. Ubijanje Afro-Amerikanca Georgea Floyda prošlog svibnja od strane policajca Bijelca koji je kleknuo na Floydov vrat, jasno je svijetu pokazalo kako etničke dijaspore u SAD-u dugoročno trpe nasilje, predrasude i nepravedni tretman. Prema statistici američke nacionalne organizacije „Stop AAPI Hate“, od ožujka prošle godine do lipnja ove godine, ta organizacija ukupno je primila 9081 prijavu o incidentima iz mržnje prema Azijsko-amerikancima. Do današnjeg dana, dijaspore u SAD-u nastavljaju živjeti pod ugrožavanjem njihovim ljudskih prava sa svih strana.

Ono što je također zapanjujuće je politički nered u SAD-u. Šestog siječnja ove godine, pristalice tadašnjeg američkog predsjednika su napale Capitol pokušavajući promijeniti rezultat predsjedničkih izbora. Taj incident nije samo otkrio tešku političku polarizaciju u SAD-u, već je i svjedočio kolapsu američke demokracije. List „The Washington Post“ nedavno je prokomentirao kako incident na Capitolu jest nasilna pobuna, a iako je sada došla nova administracija, trend pogoršanja ambijenta dvostranačke politike nije prekinut.

Neuspjeh američke administracije u borbi protiv epidemije, nedostatak snage u gospodarskom oporavku i pojačanje društvene nestabilnosti … brojni elementi su uzrokovali veliki pritisak i neobilježeni udar građanima najnižeg društvenog sloja. Prema „Pregledu na nevolje COVID-19“(COVID Hardship Watch), izvješću koje je objavio američki Centar za budžet i prioritetne politike(Center on Budget and Policy Priorities), u prvoj polovini 2021., oko 20 milijuna odraslih nije imalo dovoljne hrane za svoje obitelji, 11,40 milijuna odraslih nije moglo platiti stanarine na vrijeme suočavajući s rizikom da će biti otjerani iz iznajmljenih stanova.

Razne činjenice su dokazale da su SAD, tzv. „zaštitnik ljudskih prava“, upravo gazitelji ljudskih prava. SAD su same sebe nazvale „primjerom“ demokratskih institucija, a zapravo su puni zločina i kriza. Kako najnestabilnija zemlja u svijetu tijekom pandemije može kritizirati stanje ljudskih prava u drugim zemljama? Bolje da završe svoje lažne predstave o ljudskim pravima, pokažu pravo djelovanje protiv pandemije, i snose potrebnu međunarodnu odgovornost u pomoći raznim zemljama u svladavanju pandemije.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.