Kineski izaslanik: uporaba novih tehnologija u mirovnim misijama UN-a bi trebala poštivati suverenitet zemalja domaćina

Kineski izaslanik je u srijedu rekao kako bi uporaba novih tehnologija u mirovnim misijama UN-a trebala poštivati suverenitet i volju zemalja domaćina.

Mirovne misije bi se prilikom uporabe tehnologije svih vrsta za izvođenje izviđanja i nadzora trebale prethodno konzultirati sa zemljama domaćinima kako bi se uvjerile da uporaba takvih tehnologija potpuno poštuje njihov suverenitet, pridržava se svrhe i principa Povelje UN-a, uključujući princip nemiješanja u unutarnje poslove i slijedi osnovne principe mirovnih misija, rekao je Dai Bing, otpravnik poslova u Kineskoj stalnoj misiji pri Ujedinjenim narodima.

Mirovne misije bi trebale upotrebljavati takve tehnologije temeljem potreba na terenu i u skladu s mandatima Vijeća sigurnosti te izbjegavati štetu za nacionalnu, javnu i informacijsku sigurnost zemalja domaćina, rekao je na otvorenoj debati Vijeća sigurnosti o mirovnim misijama i tehnologiji.

“Uporaba novih tehnologija se mora usredotočiti na unaprjeđenje sigurnosti osoblja mirovnih misija,” rekao je. “Operacije održavanja mira mogu u potpunosti upotrjebljavati tehnološke alate za unaprjeđenje prikupljanja i analize informacija, rano upozoravanje na rizike, reakciju na izvanredne situacije, hitnu pomoć i druge svrhe te za smanjivanje rizika za pripadnike mirovnih misija.”

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.