Prvi hrvatski sportaši s invaliditetom stigli u Tokio

Tjedan dana prije početka 16. ljetnih paraolimpijskih igara u Tokiju, otvoreno je Paraolimpijsko selo u koje su stigli i prvi hrvatski sportaši s invaliditetom.

Procedura za paraolimpijce ista je kao i za Olimpijske igre – prije putovanja moraju imati negativan test, u Tokiju će ih se redovito testirati, a dva dana nakon natjecanja svi sportaši moraju napustiti Japan.

Organizator je odlučio da će se i POI održavati bez gledatelja, a nisu dozvolili niti međusobnu podršku i odlazak na natjecanje sportaša iz istog tima.

Budući da neki paraolimpijci mogu imati veći rizik od ozbiljnih simptoma zbog temeljnih zdravstvenih stanja, organizatori su najavili kako će se usredotočiti na povećanje sigurnosti u selu.

Iz hrvatske delegacije su poručili kako je smještaj odličan, a sobe su prilagođene za osobe u kolicima.

Kako bi se smanjio rizik od zaraze i budući da sportaši moraju doći pet do sedam dana prije početka natjecanja, hrvatski sportaši će putovati u nekoliko skupina. Najveća grupa dolazi 22. kolovoza, a dolazaka će biti i dan kasnije, te 27. i 30. kolovoza.

Hrvatske boje na POI u Tokiju branit će 22 sportaša u osam sportova, što je najveći broj sportova za Hrvatsku na ljetnim Paraolimpijskim igrama. Prvi put Hrvatska će imati predstavnike u paratriatlonu, paraboćanju i paratekvandou.

Tokio je od 12. srpnja u izvanrednom stanju zbog COVID-19. U posljednjih nekoliko tjedana zabilježen je rekordan broj dnevnih infekcija, pri čemu se taj broj gotovo utrostručio u odnosu na početak Olimpijskih igara 23. srpnja.

Japanska vlada odlučila je produžiti izvanredno stanje u Tokiju i pet drugih područja nakon prijašnjeg roka 31. kolovoza do 12. rujna te ga proširiti na još sedam prefektura.

Paraolimpijske igre traju od 24. kolovoza do petog rujna, a sudjelovat će oko 4.400 sportaša u 22 sporta i 539 disciplina.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.