Svjetionik ljudskih prava? – Činjenice o trgovini ljudima u Sjedinjenim Američkim Državama

Dugo su se Sjedinjene Države proglašavale “svjetionikom ljudskih prava”. Činjenice, međutim, pokazuju kako Amerika, osim što djeluje presporo u zaštiti ljudskih prava, neprestano krši ljudska prava u različitim aspektima. Trgovina ljudima jedan je od takvih raširenih i duboko ukorijenjenih problema ljudskih prava u Sjedinjenim Američkim Državama.

Mnogi smatraju da je ropstvo u Americi započelo u kolovozu 1619., kada je više od 20 zarobljenih Afrikanaca prvi put iskrcano u Point Comfortu u britanskoj koloniji Virginia. Tog sudbonosnog trenutka je Amerika započela 400-godišnju priču ispunjenu tragedijom, nejednakošću i ugnjetavanjem.

Danas, više od 150 godina nakon što je ropstvo službeno ukinuto, trgovina ljudima je u Sjedinjenim Američkim Državama i dalje raširena.

„Trgovina ljudima se odvija u legalnim i ilegalnim djelatnostima, uključujući komercijalni seks, ugostiteljstvo, putničke prodajne ekipe, poljoprivredu, kućanske poslove, građevinarstvo, restorane, brigu o osobama s invaliditetom, salonske usluge, salone za masažu, sajmove i karnevale, trgovinu i prosjačenje, krijumčarenje i distribuciju droga te brigu o djeci i kućanske poslove”, navedeno je u Izvješću o trgovini ljudima za 2018.

Trgovina ljudima samo je vrh sante leda američkog kršenja ljudskih prava. S takvim groznim podacima u ljudskim pravima, Sjedinjene Američke Države nemaju moralno uporište za prosudbu stanja ljudskih prava u drugim zemljama.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.