Baidu predstavio prvi prototip potpuno autonomnog robomobila

Kineski tehnološki gigant i vlasnik najveće internetske tražilice Baidu je u srijedu predstavio prototip svog prvog L5 samovozećeg robomobila bez upravljača i nadograđenu uslužnu platformu za autonomnu vožnju nazvanu Luobo Kaipao, nastojeći ubrzati komercijalizaciju tehnologije za autonomnu vožnju.

Automobili budućnosti će biti robomobili s L5 sposobnošću autonomne vožnje, mogućnostima prepoznavanja govora i lica te analize potencijalnih potreba korisnika, kao i sposobnostima za samoučenje i neprestano samounaprjeđenje, rekao je Robin Li, predsjednik i izvršni direktor Baidua, na događanju Baidu World 2021.

Autonomna vožnja je kategorizirana od L1 do L5, a što je viša razina, inteligentnija je tehnologija. Razina L5 označava potpuno autonomnu vožnju.

Robomobil dokida tradicionalni koncept dizajna automobila. Što se tiče izgleda, ima automatska krilna vrata, potpuno stakleni krov i vanjske senzore. U robomobilu nema upravljača ni papučica te sadrži inteligentne konfiguracije kao što su velika zaobljena sjedala s nultom gravitacijom i inteligentna konzola.

Ova pekinška tvrtka je znatno uložila u tehnologiju za automatsku vožnju. Do danas je pokrenula robotaksi službe u Changshi, Cangzhouu, Pekingu i Guangzhou, poslužujući više od 400 000 putnika, a tijekom probnih vožnji je prijeđeno više od 14 milijuna kilometara.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.