Svjetski prvak u terorizmu u potrazi za porijeklom COVID-19 krši znanstveni duh, tvoreći tako podjelu svijeta

Nedavno je izvor kineskog lista „Global Times“ potvrdio novinaru informaciju kako američka obavještajna služba i dalje nije napravila nikakav praktični napredak u tzv. istrazi za porijeklom virusa COVID-19, no u visokoj američkoj administraciji smatraju da istraga nije cilj, već je značajna u trošenju diplomatskih resursa kineske strane. Tako SAD žele povećati svoj utjecaj protiv Kine. Ta cijela priča je objasnila svijetu da je, u usporedbi s virusom COVID-19, američki terorizam potrage za porijeklom zapravo mnogo smrtonosniji „virus“. Zato su tri kineska think-tanka nedavno u zajedničkom izvješću nazvala SAD „svjetskim prvakom terorizma potrage za porijeklom virusa“.

Nakon izbijanja pandemije, pojedinci u SAD-u stalno su širili stigmatizacijsku zavjeru, zlonamjerno su zastrašivali i zlostavljali druge zemlje. Već je prošlog travnja tadašnji američki predsjednik na tiskovnoj konferenciji tvrdio da je vidio tzv. „dokaze da je virus došao iz laboratorija u Wuhanu“. No, istraživači američke administracije su najavili da ne postoje dokazi koji svjedoče njegovoj retorici.

Radi ispunjenja svog cilja, američka strana nastavlja promicati saveznike, kidnapirajući Svjetsku zdravstvenu organizaciju i udarajući na znanstvenike s profesionalnim duhom. Na takav način kontroliraju javno mnijenje. Uzmimo primjer Petera Daszaka, predsjednika američkog Saveza EcoHealth koji se ove godine kao stručnjak ispred SZO bavio istragom za porijeklom virusa. No, samo zato što je pravedno iznio svoje mišljenje o Kini, američki Nacionalni zdravstveni zavod(National Institutes of Health, NIH) mu je obustavio istraživačka sredstva. Dok je Danielle Anderson, australski znanstvenik koji je nekad radio u Institutu virologije u Wuhanu, zbog toga što je vlastitim iskustvom opovrgnuo „teoriju o curenju virusa iz laboratorija“, stalno trpio uznemiravanje i prijetnje i morao se javiti policiji.

Pod pritiskom američke strane, tajništvo SZO-a je nedavno uputilo zemljama-članicama Nacrt plana o drugoj fazi potrage za porijeklom virusa, koji je već ostao bez znanstvenog i suradničkog duha, i pun je politizacije. Nedavno je više od 70 zemalja putem dopisa glavnog tajnika SZO-a, izjava i nota, ali i na druge načine, izrazilo podršku i suglasnost o rezultatu prve faze istrage za porijeklom virusa, protiveći se njenoj politizaciji. Međunarodna zajednica sve više shvaća kako „terorizam u potrazi za porijeklom virusa“ ugrožava cijeli svijet.

Potraga za porijeklom virusa COVID-19 je znanstveno pitanje koje ne može biti manipulirano od strane političke snage, niti ne može uzrokovati podjelu međunarodne zajednice. Prema rezultatima nedavne globalne ankete preko interneta koji je objavio think-tank CGTN, CMG-a, 80% ispitanika smatra da je potraga za porijeklom virusa politizirana. 83,1% ispitanika podržava da se SZO bavi istragom za porijeklom virusa u SAD-u. „Svjetski prvak terorizma u potrazi za porijeklom virusa“ nemoj sanjariti da ćeš, čisteći sebe i prljanjem Kine, osloboditi sebe od odgovornosti neuspjeha u borbi protiv epidemije. Ako tvrdoglavo nastavi pogrešnim putem političkih igara, SAD će sigurno ostaviti ružnu stranicu u povijesti čovječanstva.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.