​Bivši britanski premijer Blair osudio SAD zbog “imbecilnog” povlačenja iz Afganistana

Bivši britanski premijer Tony Blair je u prvoj izjavi od kada su talibani vratili kontrolu nad Afganistanom kritizirao Sjedinjene Američke Države zbog “imbecilne” odluke o povlačenju vojnika iz te azijske zemlje.

“Napuštanje Afganistana i njegovog naroda je tragično, opasno i nepotrebno”, napisao je Blair, koji je 2001. godine sa Sjedinjenim Američkim Državama uveo Veliku Britaniju u rat u Afganistanu, u članku objavljenom u subotu na internetskoj stranici njegovog Instituta za globalne promjene.

“Nismo to morali učiniti. Odlučili smo to učiniti”, napisao je, ističući kako je vojno povlačenje izvedeno “u skladu s imbecilnim političkim sloganom” o okončanju “vječnih ratova”.

“Odluka o povlačenju iz Afganistana na ovaj način nije motivirana velikom strategijom, već politikom”, napisao je.

Blair je prekinuo šutnju nakon što se kaos na zračnoj luci u Kabulu pogoršao te su se javila izvješća o stampedima i ljudima pregaženim na smrt. Sjedinjene Američke Države su u subotu izdale sigurnosno upozorenje, pozivajući svoje građane da izbjegavaju zračnu luku u Kabulu zbog zabrinutosti kako postoji mogućnost napada afganistanskog ogranka skupine Islamska država.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.