Guardian: Teorija curenja iz laboratorija u Wuhanu je više povezana s politikom nego sa znanošću

Teorija curenja iz laboratorija u Wuhanu je više povezana s politikom nego sa znanošću, objavile su u nedjelju britanske novine Guardian.

Što god ovotjedni Bidenov pregled o podrijetlu virusa utvrdio, uzrok pandemije leži u uništavanju životinjskih staništa. Što se tiče teorije o “curenju iz laboratorija”, znanstvenici su u članku opovrgli tu ideju.

Sir Jeremy Farrar, voditelj Wellcome Trusta, je u svojoj nedavnoj knjizi napisao kako se predomislio nakon intenzivnih konzultacija s drugim istraživačima, iako je u početku vjerovao da je bolest COVID-19 pobjegla iz centra za istraživanje virusa, stoji u članku.

“Kako stvari trenutno stoje, dokazi ukazuju na to da je COVID-19 nastao prelijevanjem iz prirode”, rekao je Farrar.

Farrarovu tvrdnju podržava profesor James Wood sa Sveučilišta Cambridge.

“Mislim kako postoje vrlo jaki dokazi da je bolest uzrokovana prelijevanjem iz prirode, ali taj argument jednostavno ne odgovara nekim političkim skupinama. Oni promiču ideju da je COVID-19 uzrokovan curenjem iz laboratorija jer takva tvrdnja odvraća pažnju od sve većih dokaza koji ukazuju kako su gubitak biološke raznolikosti, krčenje šuma i trgovina divljim životinjama, koji povećavaju rizik od prelijevanja iz prirode, stvarne opasnosti s kojima se suočavamo u vezi pandemija”, rekao je Wood.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.