Kina nastavlja ulogu stabilizatora u gospodarskom oporavku svijeta

Širenje Delta soja širom svijeta u određenoj mjeri je opstruiralo gospodarski oporavak svijeta. Uz takvu pozadinu, objava najnovijih gospodarskih pokazatelja kineske Vlade nedavno je privukla neobičnu pozornost međunarodne zajednice.

Kad je Kina u pitanju, u srpnju se zbog povećanja neizvjesnih vanjskih faktora, poplave u pokrajinama i epidemije u određenim područjima, oporavila brzina rasta nekih glavnih gospodarskih pokazatelja. No, kad pogledamo kumulativno, glavni pokazatelji makro gospodarstva Kine ipak se nalaze u razumnom prostoru, a gospodarstvo generalno nastavlja trend oporavka. Analitičari potom ističu da će Kina nastaviti svoju ulogu kao stabilizator u gospodarskom oporavku svijeta.

Prvo, aktivna dvosmjerna investicija Kine je dodala vitalnost oporavku svjetskog gospodarstva. Prema statistici kineskog Ministarstva za trgovinu, od siječnja do srpnja ove godine, u Kini je praktično korištenje strane investicije iznosilo 672.19 milijardi yuana, sa stopom rasta od 25,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine(ako se računa u dolarima, ta stopa rasta iznosi 30,9%), odnosno 26,1% više nego isto razdoblje u 2019.. Istovremeno, kineske investicije u inozemstvu također pomažu oporavku gospodarstva tih zemalja primatelja. Od siječnja do srpnja, nefinancijska direktna investicija Kine u zemljama „Pojasa i Puta“ iznosila je 11,29 milijardi dolara, sa stopom rasta 9,9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Foto: VCG

Foto: VCG

Drugo, kineske tvornice upravo popunjavaju prazninu ili nedostatak svjetskog tržišta do kojeg je došlo zbog pandemije, i na takav način stabiliziraju globalne lance opskrbe. U prvih 7 mjeseci ove godine, kineski uvoz i izvoz povećali su se za 24,5%: izvoz za 24,5%, a uvoz za 24,4%. Brzine rasta sva tri pokazatelja postigle su novi rekord u zadnjih 10 godina. Tijekom istog razdoblja, Kina nije samo intenzivirala trgovinsku razmjenu s glavnim ekonomijama svijeta, već i neprestano produbljuje trgovinsku suradnju s tržištima u nastajanju, čime je ukupan izvoz za tržišta u nastajanju ASEAN-a, Latinske Amerike i Afrike, narastao za 26,5%, zahvaljujući čemu se ukupna stopa rasta izvoza povećala za 13 postotne točke. Nije teško shvatiti da se nastavlja duboka integracija kineskog i svjetskog gospodarstva, a oporavku svjetskog gospodarstva treba doprinos od Kine.

Analiza smatra da Kina nije samo izdržala pritisak od uvozne inflacije, već i pomaže svijetu u olakšavanju pritiska od inflacije. „The Wall Street Journal“ je analizirao kako je tijekom 12 mjeseca do svibnja ove godine, uvozna cijena iz Kine u SAD narasla 2,7%, ali je manja od 5%, odnosno od ukupnog povećavanja u SAD-u zbog inflacije u istom razdoblju. „Kod brojnih tvornica u Kini rješavaju se i ublažavaju povećanja cijena sirovina, što je pomaže spriječiti nastavak povećanja cijena potrošnih roba na drugim mjestima.“

Doista, imajući u vidu kako je u svjetskom gospodarstvu puno neizvjesnosti, stabilni oporavak kineskog gospodarstva je od neobične važnosti. Pritom, ono što nije lako za Kinu jest da je dosljedno otvorila vrata svijetu unatoč antiglobalizaciji i protekcionizmu u svijetu, i tako je Kina doprinijela oporavku svjetskog gospodarstva od posljedica pandemije. Doprinos Kine svjetskom gospodarstvu nije samo ograničen na ovaj trenutak, već ima i viziju za budućnost. Kina je inzistirala na suradnji a ne konfrontaciji, inzistirala je na otvorenosti a ne zatvorenosti, na uzajamnu korist i zadovoljstvo svih strana a ne nulte sume, čime je Kina na takav način postala važna doprinositeljica zajedničkom otvaranju svijeta.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.