Kina priopćila da SAD moraju snositi odgovornost za kršenja ljudskih prava u Afganistanu

Kineski izaslanik je u utorak rekao da američke, britanske i australske snage moraju odgovarati za kršenje ljudskih prava u Afganistanu tijekom posljednjih 20 godina.

“Potrebno je istaknuti kako su Sjedinjene Američke Države i nekoliko drugih zemalja, pod izlikom demokracije i ljudskih prava, provodile vojne intervencije u suverenim državama te nametale vlastite modele zemljama s različitom poviješću, kulturom i nacionalnim uvjetima”, rekao je veleposlanik Chen Xu, voditelj kineske misije pri Uredu Ujedinjenih naroda u Ženevi.

“Takvi činovi ozbiljno su narušili suverenitet i teritorijalni integritet tih zemalja i donijeli ozbiljne katastrofe njihovom narodu. Ovo je doista duboka lekcija”, dodao je.

Veleposlanik je rekao kako Kina poštuje volju i izbor afganistanskog naroda te suverenu neovisnost i teritorijalni integritet te zemlje. Kina se nikada neće uplitati u unutarnja pitanja Afganistana i uvijek će voditi prijateljsku politiku prema svim Afganistancima, naglasio je.

Najhitniji zadatak Afganistana je uspostaviti mir, stabilnost i red, rekao je Chen. Pozvao je talibane da slijede pozitivne primjedbe o formiranju otvorene i uključujuće vlade te zaštiti prava žena. Također je pozvao skupinu da usvoji “umjerenu i razboritu” unutarnju i vanjsku politiku te obuzda sve vrste terorističkih i kriminalnih djela.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.