Američki „politički virus“ je najveća opstrukcija globalnoj borbi protiv pandemije i znanstvenoj potrazi za porijeklom virusa

Američka obavještajna služba je zadnjih dana fabricirala tzv. Izvješće o istrazi za porijeklom virusa COVID-19, u kojem je blatila Kinu da je „opstruirala međunarodnu istragu“, moleći pritom međunarodnu zajednicu da „vrši politički pritisak“ nad Kinom. Takvo očigledno širenje „političkog virusa“ predstavlja teško ugrožavanje globalne suradnje protiv pandemije i unazađuje istragu za porijeklom virusa.

Foto: VCG

Foto: VCG

Zapravo, međunarodna je zajednica već na samom početku bila svjesna kako američka administracija igra političku farsu naređujući obavještajnoj službi istragu za porijeklom virusa. Tzv. Izvješće o potrazi za porijeklom virusa u suštini je izvješće za čišćenje sebe i prebacivanje odgovornosti na druge. Mario Cavolo, američki učenjak je komentirao da SAD dosljedno senzacionalističko zagovara „teoriju o curenju virusa iz laboratorija u Wuhanu“, zapravo zbog toga što je to učinkovit način za odvraćanje pozornosti svijeta od „ozbiljne povijesti američkih laboratorija vezano uz curenje virusa“.

SAD je trenutno zemlja s najviše zaraženih i poginulih slučajeva od COVID-19 u svijetu, a također je zemlja koja je najviše širila virus po svijetu. S obzirom na vlastiti neuspjeh u borbi protiv epidemije, kao i otkazivanje putničke zabrane svojim građanima u inozemstvo dok je pandemijska situacija u svijetu u najozbiljnijoj fazi – SAD su teško opteretile svjetsku borbu protiv pandemije. Sada, američka strana, privlačeći svoje saveznike, najavljuje pritisak na Kinu, no, diplomati EU su 30. kolovoza naveli da, imajući u vidu skok epidemiološke situacije u SAD-u, EU bi, najranije u ovaj tjedan, obnovila protupandemijske mjere, predlažući zemljama-članicama da pooštre mjere namijenjene američkim putnicima.

Osim toga, „pretpostavka krivnje“ američke obavještajne službe opstruira potragu znanstvenog kruga za porijeklom virusa COVID-19. Dominic Dwyer, stručnjak iz Australije i član stručne ekipe Svjetske zdravstvene organizacije za istragu za porijeklom virusa COVID-19, nedavno je u svom članku istaknuo da, što se dugotrajnije ljudi svađaju oko potrage za porijeklom virusa, to više vremena je potrošeno u znanstvenom istraživanju.

Danas se međunarodna zajednica sve glasnije protivi širenju „političkog virusa“ američke strane. Na primjer, Frederick Mutesa, generalni tajnik Društva prijateljstva Zambije i Kine je najavio da pretpostavka krivnje i političke igre SAD-a u potrazi za porijeklom virusa samo opstruiraju globalnu borbu protiv pandemije. Dok Cavins Adhill, stručnjak za međunarodna pitanja iz Kenije smatra da je svim zemljama u svijetu trenutno najvažnije razumijevanje virusa i pobjeda nad virusom, a ne korištenje potrage za porijeklom virusa kao alatom za udarce na druge zemlje.

Činjenica je svjedočila da je SAD, zemlja koja se bavi „političkom potragom“, već postala najveća prepreka globalnoj borbi protiv pandemije i znanstvenoj potrazi za porijeklom virusa. Međunarodna zajednica svakako ne smije dopustiti da američki političari slobodno šire „politički virus“, nego treba da jedinstveno i odlučno suzbiti politizaciju potrage za porijeklom virusa, čime će omogućiti borbi protiv pandemije i potrazi za porijeklom virusa da se vrate na ispravne pruge.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.