Kina pozvala na istragu američkog masakra Afganistanaca

Iako se američka vojska povukla iz Afganistana, pokolji civila koje su izvršili američka vojska i njeni saveznici u Afganistanu tijekom posljednjih 20 godina se moraju temeljito istražiti, a ubojice privesti pravdi, rekao je u srijedu glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Glasnogovornik Wang Wenbin je navedeno rekao na dnevnoj tiskovnoj konferenciji odgovarajući na pitanje o nedavnim ubojstvima civila koja su počinile američke postrojbe tijekom povlačenja iz Afganistana.

Prema izvješćima je 26. kolovoza teroristički napad u blizini zračne luke u Kabulu uzrokovao stotine žrtava. Neki ranjenici su tvrdili kako je američka vojska nakon eksplozije pucala na ljude, uzrokujući više žrtava.

U izvješćima je također navedeno kako je američka vojska 29. kolovoza u Afganistanu koristila bespilotne letjelice za napad na stambenu zgradu u Kabulu na temelju antiterorističkog djelovanja, pri čemu je ubijeno deset civila, od kojih je najmlađi imao samo dvije godine.

Wang je rekao kako broj civila poginulih u američkim zračnim napadima u Afganistanu daleko premašuje službeno priopćenje američke vlade. Statistika pokazuje kako je do travnja 2020. najmanje 47 245 afganistanskih civila ubijeno u ratu koji su u Afganistanu pokrenule Sjedinjene Američke Države.

Naglasio je da se, iako su američke postrojbe napustile Afganistan, njihovi pokolji nad civilima moraju temeljito istražiti.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.