Američka strana treba stvoriti povoljne uvjete za kinesko-američku suradnju protiv klimatske promjene

Posebni izaslanik američkog predsjednika za klimatske promjene, John Forbes Kerry, zadnjih je dana dovršio svoj posjet Kini. Pojedini zapadni mediji su prokomentirali da se vratio „bez ikakvih rezultata“, no, činjenice nisu takve. Najveći plodovi njegovog posjeta jesu upravo to što će svojoj domovini donijeti rješenje tekućih problema u kinesko-američkim odnosima.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Posljednje vrijeme, zbog toga što se američka strana brojnim pogrešnim politikama umiješala u kineske unutarnje poslove i ugrožavala kineske interese, kinesko-američki odnosi su doživjeli teške poteškoće. U takvim okolnostima, John Kerry je dvaput posjetio Kinu u pola godine, i zaista je rijetka „pozitivna točka“ kinesko-američkih odnosa. Tijekom njegovog posjeta, Xie Zhenhua, posebni izaslanik Kine za klimatske promjene je razgovarao s američkim kolegom, a nekoliko dužnosnika s visoke razine Vlade sastalo se s američkim gostom preko video-veze. Obje strane su razmijenile mišljenja o suradnji oko klimatskih promjena, a tema je bila i 26. konferencija ugovorenih strana „Okvirne konvencije o klimatskoj promjeni UN-a“, ali i druga pitanja.

Foto: VCG

Foto: VCG

Dobro je poznato da su se razvijene zemlje u 200 godina razvijale od industrijalizacijskog procesa do najveće emisije ugljičnog dioksida, a Kina je taj proces završila u 50-tak godina. Od najveće emisije ugljičnog dioksida do ugljične neutralnosti, EU će trebati 70 godina, SAD 43 godine, Japan 37 godina, a Kina je sebi postavila cilj da će trebati samo 30 godina. Kao najveća zemlja u razvoju u svijetu, Kina planira da u najkraćem vremenskom trajanju realizira najveći pad ugljičnog otpuštanja, zar to ne dokazuje kinesku volju za snošenje odgovornosti prema svijetu?

Američka strana treba shvatiti da borba protiv klimatskih promjena ne može ostati bez kinesko-američke suradnje. Kao što je singapurski list „Zaobao“ prokomentirao, uz dosljedno pogoršanje kinesko-američkih odnosa, klimatska tema je postala kao „zora“ kinesko-američke suradnje. No, nerješavanje nesuglasica u kinesko-američkim odnosima postala je najveća barijera u realizaciji suradnje.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Zašto su se ohladili kinesko-američki odnosi zadnjih godina? Razlog je upravo u tome što je američka strana u velikoj mjeri strateški pogrešno razumijevala Kinu. Tijekom posjeta Kerryja, kineska strana je iskreno istaknula da, ako SAD praktičnim mjerama ne poboljša kinesko-američke odnose, klimatska tema, koja je trenutno očekivana pri suradnji dviju zemalja, ipak će jednog dana postati žalosna tema. Američka strana treba zaustaviti pogrešno mišljenje o Kini, odnosno treba prestati Kinu gledati kao prijetnju i suparnika, te zaustaviti opsadu i udarce na Kinu.

Foto: VCG

Foto: VCG

I Kina i SAD će profitirati ako surađuju, a ostat će ranjene ako se sukobljavaju. Riječ je o više puta dokazanoj činjenici u povijesti i sadašnjosti. Trenutno Kina i SAD imaju prostor za suradnju u klimatskoj promjeni, kontroli i sprječavanju pandemije, gospodarskom oporavku i drugim bilateralnim temama te velikim međunarodnim i regijskim pitanjima. No, takva suradnja treba biti dvosmjerna i na zadovoljstvo obje strane. Američka strana ne može s jedne strane ugrožavati kineske interese, a s druge strane očekivati bezuvjetnu suradnju od kineske strane.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.