Kina uspostavila prvi svjetski centar istraživanja velikih podataka za ciljeve održivog razvoja

Kina je u ponedjeljak u Pekingu osnovala Međunarodni istraživački centar za velike podatke za ciljeve održivog razvoja.

Riječ je o prvoj svjetskoj međunarodnoj znanstvenoistraživačkoj ustanovi koja koristi velike podatke za olakšavanje provedbe Programa Ujedinjenih naroda za održivi razvoj do 2030. godine – nacrta u čijem je središtu 17 ciljeva za održivi razvoj i 169 ciljeva za mir i prosperitet koje su 2015. usvojile sve zemlje članice UN -a.

Centar će uspostaviti globalni sustav za praćenje i procjenu ciljeva održivog razvoja, omogućujući relevantnim UN-ovim agencijama i državama članicama razmjenu podataka, tehnološku pomoć i podršku pri donošenju odluka.

Veliki podaci o Zemlji, vrsta velikih podataka povezanih sa znanostima o Zemlji, imaju važnu ulogu u istraživanju održivog razvoja.

Foto: VCG

Foto: VCG

“Veliki podaci o Zemlji mogu stvaranjem novih skupova podataka dodatno poboljšati obuhvat pokazatelja praćenja i pružiti točnije podatke za popunjavanje i rekonstrukciju praznina u vremenskim serijama, na temelju kojih se mogu dobiti rezultati praćenja pokazatelja održivog razvoja s većom prostornom i vremenskom razlučivošću “, rekao je Guo Huadong, direktor centra i član Kineske akademije znanosti.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.