Na nikad zatvorenom Sajmu uslužnih djelatnosti šalju se brojne dobre vijesti

Šestodnevni Kineski međunarodni sajam uslužnih djelatnosti 2021. je 7. rujna u Pekingu završio, barem što se tiče njegovog fizičkog dijela, jer Sajam preko interneta nikad nije zatvoren. Prema prvoj statistici, do 16 sati 7. rujna na ovogodišnjem Sajmu, ukupno su postignute 1672 suradnje, što znači da je ovogodišnji Sajam premašio onaj prošle godine u smislu broja sklopljenih suradnji i iznosa transakcija.

Kao najveći kompleks, odnosno sajam u sektoru uslužnih djelatnosti, Kineski međunarodni sajam uslužnih djelatnosti je poduzećima širom svijeta pružio dragocjene mogućnosti za razvoj. Na ovogodišnjem Sajmu posjetitelji su, uz pomoć 4K HD ekrana i tehnologija, mogli lagano prstima „dodirnuti“ i „igrati se“ s kulturnim relikvijama, zatim igrati sa „suparnikom“ stolni tenis noseći naočale umjetne inteligencije, sebi poslati razglednicu plaćajući digitalnim valutama RMB, vježbati skijanje na uređajima za trening, kao i probati vožnje bespilotne letjelice … Sajam je bio prožet šarmom i širokom perspektivom digitalnih usluga, turizma, kulture, obrazovanja, financija, znanosti i tehnologije, zdravstva kao i drugih uslužnih djelatnosti. Istovremeno su bili prikazani vitalnost i potencijal kineskog tržišta. A kad je riječ o poduzećima širom svijeta, sve ovo im predstavlja potrebne prilike za razvoj.

Foto: VCG

Foto: VCG

Sajam uslužnih djelatnosti je osigurao platformu za digitalnu trgovinu i druge vrste trgovina u novim oblicima, čime je omogućio važan „proboj“ poduzećima i njihovoj reakciji na krizu. Godine 2020., globalna uslužna djelatnost je smanjena skoro za petinu pod udarcima pandemije COVID-19, no digitalna trgovina je narasla unatoč nepovoljnoj realnosti, i očito je da će digitalna trgovina postati novi pokretač u razvoju uslužnih djelatnosti u budućnosti. Na ovogodišnjem Sajmu je „digital“ postala ključna riječ, i uspostavljen je poseban prostor digitalne usluge, čime je valoriziran novi potencijal te vrste trgovine.

U suštini, na ovogodišnjem Sajmu je nastavljeno održavanje „internet plus stvarnosti“, i to je samo po sebi praksa digitalne usluge. Yang Ying, potpredsjednica Deloitta u Kini je najavila da, s obzirom na to da globalna pandemija još nije pod kontrolom, u situaciji ograničenog ljudskog i robnog prometa i ometanja trgovinske djelatnosti, Sajam je u potpunosti iskoristio digitalnu tehniku i uspio se održati i preko interneta i u realnosti, čime je pomagao poduzećima da naiđu na poslovne prilike i na takav način smanje negativni utjecaj pandemije. Cijela priča je prikazala ogroman potencijal gospodarske digitalizacije, internetskih tehnika i umjetne inteligencije.

Foto: VCG

Foto: VCG

Istovremeno, na Sajmu uslužnih djelatnosti je poslan i odlučan signal Kine za otvaranje prema svijetu, čime Kina daje svijetu – koji doživljava trend protekcionizma i unilateralizma – uvjerenje za oporavak. Na svečanosti otvaranja Sajma, kineska strana je proglasila 4 mjere za dijeljenje mogućnosti trgovinskog razvoja i promicanje gospodarskog gospodarstva i rasta. Marcos Cordeiro Pires, profesor međunarodne politike i gospodarstva s brazilskog Sveučilišta Sao Paolo, smatra da su i Sajam uslužnih djelatnosti i Sajam uvoza prikaz otvorenog stava Kine prema slobodnoj trgovini, „važna je reakcija na unilateralizam“.

Iako je Sajam u stvarnosti zatvoren, nastavlja se preko interneta, i Kina je tako organizirala „nikad zatvoren Sajam uslužnih djelatnosti“. Isto tako, nije završena kineska težnja za povećanje otvorenosti, kao niti uvjerenje Kine za suradnju sa svjetskim partnerima, na zadovoljstvo svih strana.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.