Kineski izaslanik naglasio važnost mirovne tranzicijske strategije

Kineski izaslanik je u srijedu naglasio važnost tranzicijske strategije u UN-ovim operacijama očuvanje mira.

Operacije očuvanja mira su važno sredstvo Ujedinjenih naroda za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti. Pravilno formulirana i učinkovito provedena tranzicijska strategija je ključna za uspjeh mirovnih operacija, rekao je Dai Bing, otpravnik poslova stalne misije Kine pri Ujedinjenim narodima.

To je pitanje također uobičajena tema koja od članica Vijeća sigurnosti zahtijeva da sagledaju naučene lekcije i nastoje se neprestano poboljšavati, rekao je na otvorenoj raspravi vijeća o pitanju tranzicija u mirovnim operacijama.

UN-ove mirovne operacije bi uvijek trebale slijediti cilj političkog rješenja. Potrebno je pravodobno prilagoditi mandat i prioritete u skladu s razvojem situacije na terenu. Zaštita civila, ljudskih prava i tranzicijske pravde su sredstva koja služe političkom procesu i ne mogu zamijeniti sam politički proces, rekao je.

Vijeće sigurnosti bi, u ranoj fazi razmještanja mirovnih snaga, trebalo izraditi planove za izgradnju mira, s ciljem postavljanja temelja za dugoročni mir i stabilnost u zemlji domaćinu. S postupnom stabilizacijom situacije bi formulacija jasne i izvedive izlazne strategije trebala postati važan element u neometanom provođenju tranzicije, rekao je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.