Xi Jinping: Kina će iduće godine biti domaćin 14. sastanka čelnika zemalja BRICS-a

Kineski predsjednik Xi Jinping je 9. rujna navečer putem video veze sudjelovao na 13. sastanak čelnika zemalja BRICS.

Kako je istaknuo, ove godine se obilježava 15. obljetnica suradnje zemalja BRICS-a. Kroz proteklih 15 godina je 5 zemalja u duhu otvorenosti i uključenosti ravnopravno surađivalo, povećalo stratešku komunikaciju i političko uzajamno povjerenje te uz međusobno poštivanje društvenih mehanizama i razvojnih puteva neprestano istraživalo ispravan način uzajamne suradnje. Pet zemalja BRICS-a se zalagalo za pragmatičan način djelovanja, inovaciju, suradnju i zadovoljstvo svih zemalja, kako bi suradnja BRICS-a bila pogodna za razvojne politike svih 5 zemalja i odigrala komplementarnu ulogu. Pet zemalja je također praktičnim koracima unaprijedilo suradnju u raznim sektorima i smjer zajedničkog razvoja te insistiralo na ravnopravnosti, pravednosti, podršci multilateralizmu i aktivnom sudjelovanju u globalnom upravljanju svijetom, čime su postale važna snaga na svjetskoj sceni. Činjenica su pokazale kako zajedničkim nastojanjima možemo nadići sve poteškoće i sinergijom osigurati dugoročan razvoj suradnje zemalja BRICS-a.

Xi je napomenuo kako će iduće godine Kina postati predsjedati BRICS-om i biti domaćin 14. sastanka čelnika zemalja BRICS-a. Kina očekuje da će s partnerima iz BRICS-a sveobuhvatno produbiti suradnju u raznim područjima i oblikovati intenzivnije i pragmatičnije partnerstvo te zajednički reagirati na izazove i stvoriti ljepšu budućnost.

“Kina se raduje produbljivanju suradnje s partnerima iz BRICS-a u svim područjima i izgradnji bližeg partnerstva usmjerenog na rezultate, kako bi se suočili sa zajedničkim izazovima i stvorili bolju budućnost”, dodao je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.