U ponedjeljak počinje popisivanje stanovništva

U ponedjeljak počinje popisivanje stanovništva, prvi put uz mogućnost da to učinimo sami preko sustava e-Građani. Digitalno popisivanje bit će omogućeno dva tjedna, do 26. rujna, nakon toga na teren izlaze popisivači.

Do kraja godine saznat ćemo koliko Hrvatska ima stanovnika. Idući tjedan počinje popisivanje.

– Možemo reći da smo iznimno ponosni da smo napustili papirnate obrasce i da se po prvi puta građanima pruža mogućnost da se samostalno popišu, rekla je glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković.

Popis se provodi u dvije faze. Prva počinje u ponedjeljak 13. rujna. Trajat će 2 tjedna. U njoj se građane poziva da putem portala e-Građani samostalno popišu sebe, ali i svoje ukućane. Portalom se trenutačno koristi više od milijun i pol građana. Prijaviti se mogu s pomoću 25 vrsta vjerodajnica.

– Mogu koristiti bilo koju od tih vjerodajnica. Dovoljna potrebna razina za samopopisivanje je niska razina, što znači da uključuje i sve vjerodajnice koje su dostupne kroz e-Građane, istaknuo je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

Dovoljno je da je ima smo jedna osoba iz kućanstva.

– Kućanstvo se treba dogovoriti, ako je samopopisivanje, osoba koja ima vjerodajnicu bit će referentna osoba, rekao je glavni kooridinator za popis stanovništva Damir Plesac.

Jednom kada popuni upitnik, na ekranu će dobiti kontrolnu šifru. Nju je potrebno zapisati i čuvati do druge faze popisivanja. Ona traje od 27. rujna do 17. listopada. Tada na teren izlazi gotovo 8000 popisivača.

– Popisivači se obići sva kućanstva u RH, a tamo gdje su se kućanstva samoopopisala, samo će preuzeti tu kontrolnu šifru, rekla je Ivana Sopta iz Državog zavoda za statistiku.

Ona koja nisu, popisat će oni. Pitanja su jednostavna, podijeljena u četiri bloka. Traže se podaci o identifikaciji, kućanstvu, stanu te osobama s kojima živite. Odgovaranje ne bi trebalo dugo trajati.

– Ne odgovaraju sve osobe na sva pitanja. To se ne može desiti. Ili ste umirovljenik pa ne odgovarate na pitanja o zanimanju, djelatnosti, aktivnosti, ako ste školarac isto tako. Znači ovisi baš o osobi, objasnio je glavni kooridinator za popis stanovništva Damir Plesac.

Za provođenje popisa država je osigurala 177 milijuna kuna. Što se više ljudi popiše samostalno, potrošeni iznos bit će manji.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.